5 звичок, які вбивають Ваше серце!

“Серце – це той орган, без належного функціонування

якого неможливе якісне життя людини”

Майбутні покоління напевно назвуть наше століття епохою хвороб серцево-судинної системи, адже за поширеністю вони зрівнюються з діабетом і онкологією. Серцево-судинні захворювання – досить велика група хвороб, що розвивається внаслідок діяльності самої людини.

Яким же чином ми вбиваємо наше серце?

  1. Періодично недосипаємо. Здоровий сон дуже важливий для нормального функціонування серцево-судинної системи. Такий відпочинок дозволяє значно знизити ризик появи цукрового діабету, нормалізує кровообіг і покращує роботу всієї кардіосістеми.Доказом цього є результати дослідження, проведеного вченими з Норвегії. Було опитано понад 50 тисяч респондентів. Статистичні дані вказали на той факт, що люди, які важко засинають, страждають від захворювань серця у два рази частіше за інших.
  2. Піддаємося стресам. Емоційні переживання завдають шкоди всім системам організму, але найсильніший вплив припадає саме на серце. Так як при психічному перенапруженні значно збільшується вироблення адреналіну. А це загрожує підвищенням артеріального тиску і, як наслідок, пошкодженням кровоносних судин.
  3. Ведемо сидячий спосіб життя. Нерідко мала рухливість пов’язана з умовами роботи. Програмісти, водії, менеджери чималу частину життя проводять у сидячому положенні. І це не може пройти безслідно для загального стану. Відбувається застій кровообігу і різко збільшується ймовірність виникнення серцевої недостатності.
  4. Зловживаємо алкоголем, нікотином. Алкоголь руйнує клітини серця в найкоротші терміни. При використанні високої дози хмільних напоїв мотор нашого тіла не може нормально функціонувати протягом 6-7 годин. Чималу шкоду здоров’ю завдає і така шкідлива звичка, як куріння. Під дією нікотину серце починає працювати з підвищеним навантаженням. Тому зношуваність органу наступає дуже швидко.
  5. Неправильно харчуємося. Незбалансований раціон – пряма дорога до ожиріння та захворювань серця. Дієтологи рекомендують відмовитися від вживання в їжу деяких продуктів, багатих холестерином. Наприклад, слід обмежити кількість жирної, солодкої їжі і замінити її стравами з овочів і фруктів, морепродуктів і нежирного м’яса.Також незайвим буде контроль споживання солі. Надлишок цієї приправи різко підвищує ризик появи патологій серцево-судинної системи. Крім перерахованих вище факторів, до патологій серця може призвести надмірна прихильність до кави. Цей напій має тонізуючу дію, тому його доза повинна бути обмежена однією, максимум двома чашками в день. Перевищення норми загрожує появою стенокардії і навіть інфаркт міокарда.
Серце є мабуть найбільш надійним і довговічним органом, який здатний працювати навіть у разі загибелі мозку. Тому якщо його добре підживлювати киснем і необхідними поживними речовинами, а не отруювати вживанням алкоголю і нікотину, воно може безперебійно функціонувати до ста п’ятдесяти років.

Дбайте про своє серце та будьте здорові!

Leave a Comment