Артерапія (кольоротерапія). Апітерапія і її види

Артерапія (кольоротерапія). Апітерапія і її види

Мистецтво – невидимий місток, що поєднує два протилежні світи: світ фантазії та реальності. Часто таємні бажання, підсвідомі почуття та емоції легше викласти у творчості, ніж виразити у словесній формі. Тому останнім часом великої популярності набуває метод лікування за допомогою художньої творчості, або арт-терапія

Не маючи протипоказань, арт-терапія може бути використана не лише у психотерапії, а й у педагогіці та соціальній роботі, допомагаючи дізнатись більше як про самих себе, так і про оточуючих.

Кольоротерапія – це цілеспрямований вплив кольором на самопочуття, фізіологію людини; активізація кольором діяльності органів і систем; метод психологічного лікування з метою розслаблення, зняття стресів, підняття настрою та тонусу за допомогою кольорів.


Для успішного використання методу кольоротерапії необхідно знати, як діє певний колір на людину.
Червоний – це колір дії. Він стимулює і підкірку головного мозку, і безпосередньо клітини кори головного мозку. Вплив на підкірку відбувається у вигляді підвищення тиску, температури, рухової активності. Що ж стосується впливу на клітини кори головного мозку, то червоний спонукає до дії. Неважливо, буде це робоча активність чи просто підвищена збудливість. Червоний колір здатний дати відчуття захищеності. Він традиційно вважається кольором лідера.
Психотерапевти не рекомендують використовувати червоний колір протягом довгого часу. Це загрожує побічними ефектами, такими як перевтома.
Помаранчевий – це суміш червоного і білого. Його вплив на людину схожий на вплив червоного, тільки в більш м’якому вигляді. Характерний тим, що підвищує настрій, стимулює робочу активність і втомлює не так сильно, як червоний. Психологи в один голос рекомендують використовувати його для оформлення дитячих кімнат. Або, наприклад, куточка, де дитина буде займатися активною пізнавальною діяльністю.
Помаранчевий прийнято називати кольором сонця. Він відновлює втомлений організм після важкого трудового дня, дає відчуття тепла і затишку в домі
Жовтий – колір сонця. Чудовий колір для профілактики депресій. Якщо, наприклад, помаранчевий сприяє виходу з депресивного стану, то жовтий попереджає його розвиток. Восени, взимку та ранньої весни жовтий колір життєво необхідний людині. Його можна використовувати у вигляді яскравих плям в інтер’єрі або аксесуарів в одязі.
Жовтий традиційно вважається кольором авантюристів і людей, легких на підйом. Він пробуджує жагу знань. Стимулює прагнення пізнавати, вивчати, пізнавати щось нове. Спонукає кудись йти, їхати, вирушати в подорожі.
Жовтий колір допомагає при здачі іспитів, коли потрібна гранична концентрація уваги і здатність запам’ятовувати великі обсяги тексту. Людям творчих професій жовтий колір дарує натхнення.
Зелений – належить до холодної гами, але є самим м’яким з кольорів цієї палітри. Він заспокоює, але майже не гальмує життєві процеси організму.
Зелений колір доречний в будь-якій ситуації. Це колір природної гармонії. Він заспокоює нерви і до того ж корисний для очей.
Синій – антипод червоного. Він майже повністю гальмує будь-яку активність. Знижує тиск, температуру. Знижує робочу активність. Має заколисливий ефект.
На Сході він символізує істину і спокій. Синій колір допомагає очистити свідомість від непотрібних думок, заспокоїть тривогу.
Блакитний – синій з білим. Цей колір теж володіє заспокійливим ефектом, але не настільки сильним, як синій. Його часто використовують для оформлення офісних приміщень, тому що він допомагає зібратися з думками, зосередитись і гасить емоції.
Блакитний колір має властивість усувати страхи, тривогу. Однак фахівці відзначають його негативний вплив на людей зі зниженим тиском.
Фіолетовий – його довгий вплив на людину загрожує появою постійного відчуття втоми. Фіолетовий колір чудово знімає напругу. Крім того, він допомагає знайти вихід з творчої кризи і зняти нервове перезбудження.
Сірий, чорний, коричневий – депресивні кольору. Їх не можна застосовувати в оформленні житлових приміщень.
Білий – фактично це відсутність кольору. Проте на психологічному рівні, потреба в білому – це потреба захиститися; приховати емоції і поставити між собою і людьми розділову стіну.

Апітерапія
«Правильні» бджоли не тільки роблять смачний мед, але ще й виступають у якості лікарів. Багато хвороб з давніх часів лікували та лікують донині за допомогою апітерапії (від латинського слова apis, тобто «бджола»), до ведення якої за традицією відносять не тільки лікування продуктами бджільництва, але і бджіловжаленням.

Апітерапі?я — медична практика в альтернативній медицині, яка полягає у використанні бджолиних продуктів, зокрема: меду, перги, воску, прополісу, маточного молочка («королівського желе») та бджолиної отрути, бджолиного подмору, воскової молі, тутневого гомогенату.

У клініці, застосовується весь цей бджолиний арсенал, але перш за все, апітоксин.
Апітоксин (бджолина отрута) – це густа рідина з гірким смаком і різким, специфічним запахом. До речі, запах бджолиної отрути моментально привертає бджіл, активізуючи при необхідності їх на захист свого будинку (вулика). Взагалі, апітоксин у бджоли для самозахисту.
Лікування апітоксином
Потрібно провести пробу переносимості на апітоксин (бджолину отруту).
Лікар визначає схему місць укусу, розписуючи її по днях лікування, а також скільки часу (експозиція) перебуватиме жало в шкірі пацієнта.
Застосовуються короткі і подовжені курси лікування
Короткий курс лікування: 6-10 процедур, 5-10 ужалювань на сеанс, потрібно 80-150 бджіл, експозиція перебування жала часто – 1 хвилина, тривалість курсу 2-3 тижні. Короткий курс застосовується при лікуванні літніх і ослаблених хворих, дітей, жінок. Використовують короткий курс при лікуванні захворювань периферичної нервової системи, хірургічних судинних захворювань, бронхіальної астми та хронічних обструктивних хвороб легень, трофічних виразок, ранах, які в’яло загоюються.
Подовжений курс лікування: 15-20 процедур, 12-20 ужалювань на сеанс, потрібно 200-240 бджіл, експозиція перебування жала може збільшуватися від 1 до 15-20 хвилин, тривалість курсу 1-1,5 місяця (2-3 процедури на тиждень) або 2-3 тижні. Подовжений курс застосовується при лікуванні хронічних захворювань (наприклад, ревматоїдний артрит, спондилоартроз, подагра та ін.)

Які ж хвороби підвладні апітерапії? Бджолина отрута знижує холестерин, допомагає при атеросклерозі (ця проблема актуальна зараз для багатьох). А ось гемоглобін, навпаки, підвищує та дуже ефективно – ось вам і бюджетна альтернатива чорній ікрі та французькому коньяку. Як протизапальний засіб бджолина отрута особливо ефективна при лікуванні хвороб опорно-рухового апарата, ревматизму та поліартритів, у тому числі ревматоїдного артриту.
І ВСЕ-ТАКИ ЦЕ ОТРУТА

Взагалі ж бджолина отрута має найскадніший склад, у ній містяться білки, поліпептиди, біогенні аміни та інші речовини. Цікаво і те, що склад отрути змінюється залежно від віку бджоли.
З одного боку, укуси бджіл корисні, з іншого боку – аж ніяк не необразливі. Крім болю вони можуть викликати алергійну реакцію. Близько 2% людей мають алергію на бджолину отруту. Якщо доза її значна, справа може дійти до асфіксії, поразки внутрішніх органів тощо. Так що при деяких захворюваннях (туберкульозі, діабеті, хворобах нирок, печінки, підшлункової залози, підвищеній чутливості до бджолиної отрути та ін.) апітерапія протипоказана.
ВАЖЛИВО
Відмінний результат дає апітерапія при облітеруючому ендартериїті, а це – важке хронічне захворювання периферичних кровоносних судин, справжній бич сучасних молодих чоловіків. Знімається спазм судин, зменшується зсідання крові, виконується болезаспокійлива дія, поліпшується самопочуття. Також чоловікам варто звернути увагу, що за допомогою бджіл можна позбутися простатиту. Ще один приємний сюрприз: помічено, що бджолина отрута позитивно впливає на ріст волосся і з її допомогою усувається навіть плішивість. А ось жінкам апітерапія допоможе позбутися варикозу, запалення придатків, збоїв у менструальному циклі. За особливою схемою лікується за допомогою апітерапії і безплідність.
Оскільки, як уже було відзначено, бджолина отрута знижує зсідання крові та зменшує її в’язкість, вона може використовуватися при схильності до тромбоутворення. Відмінно піддається апітерапії бронхіальна астма. В ідеалі, якщо відома періодичність приступів, бджолину отруту невеликими дозами вводять за деякий час до них.

Але найголовніше, потрібно бути готовим психологічно. А зараз далеко не кожна людина усвідомлено погодиться піддатися укусам бджіл.

Leave a Comment