20 цікавих фактів про вітаміни

     Всі ми знаємо, що вітаміни корисні для нашого здоров’я. Мабуть, на цьому наші пізнання про вітаміни і закінчуються, адже існує безліч фактів, про існування яких ви навіть не здогадувалися. Отож, сьогодні ми поділимося з вами найбільш цікавими фактами про вітаміни, про які слід знати, щоб випадково собі не нашкодити.

              #1: На сьогоднішній день вченим відомо 25 вітамінів, кожен з яких має власне літерне позначення та хімічну назву.

         #2: Першим відкритим вітаміном став В1, виділений у кристалічному вигляді К. Функом в 1912 р. Він широко поширений в продуктах рослинного походження (оболонка насіння хлібних злаків та рису, горох, квасоля, соя та ін). В організмі людини вітамін В1 утворюється в печінці, нирках, мозку, серцевому м’язі шляхом фосфорилювання тіаміну.

                    #3: Помиляються ті, хто вважає, що вітаміни можуть замінити збалансоване харчування. Насправді для людини просто необхідна здорова корисна їжа, що наповнює організм необхідними вітамінами і мінералами.         

             #4: Більшість людей недоотримують необхідну організму кількість вітамінів. Наприклад, жителі тропічних країн страждають від браку вітаміну D та групи В, а ось у жителів півночі відчутний дефіцит вітамінів А та С.

          #5: При прийомі вітамінів головне не перестаратися, так як надлишок вітаміну С або магнію може стати причиною діареї, а ось вітамін А і нікотинова кислота зовсім можуть пошкодити печінку та призвести до сумних наслідків.

вітамін

          #6: Вітамін В12 варто приймати вегетаріанцям, а також тим, хто їсть мало м’яса. До того ж цей вітамін стане прекрасним захисником вашої нервової системи.

         #7: Мультивітаміни, що містять залізо, необхідні лише вагітним, і то в обмеженій кількості. Для всіх інших вони небезпечні тим, що можуть нашкодити серцю, печінці та підшлунковій залозі.

           #8: Такі жиророзчинні вітаміни, як А, D, E та К слід приймати лише з невеликою кількістю якої-небудь олії, що дасть можливість досягти максимального ефекту від їх прийому.

       #9: Вживання вітамінів безпосередньо пов’язано з вживанням ліків. Наприклад, вживаючи при вагітності аспірин, слід збільшити кількість вітаміну С.

       #10: Слід правильно зберігати вітаміни. Вони повинні зберігатися в прохолодному місці, завдяки чому в них залишаться масла та пробіотики.

вітамін

     #11: На засвоєння вітамінів впливають деякі ліки. До того ж вони можуть запросто вичерпати всі ресурси вже наявних в організмі вітамінів. Саме тому, якщо вам виписують ліки під час прийому вітамін, обов’язково попередьте про це свого лікаря.

       #12: Фолієву кислоту слід приймати у синтетичному вигляді, так як вона в нашому організмі абсорбується набагато краще, ніж натуральна. Особливо необхідна фолієва кислота жінкам в період вагітності.

        #13: Перш ніж купувати чергову порцію вітамінів, варто обов’язково отримати консультацію лікаря, так як саме він може виявити, яких саме вітамінів вам не вистачає.

      #14: Ті, хто займаються спортом, повинні стежити за рівнем вітаміну А. Він бере участь в синтезі білків, які справляють величезний вплив на відновлення м’язів, підвищує увагу та швидкість реакції.

    #15: Одна викурена сигарета руйнує 25-100 мг вітаміну С.

вітамін

    #16: Людям, які проживають у містах із забрудненою атмосферою, не вистачає ультрафіолетових променів, тому на відміну від сільських жителів вони відчувають дефіцит вітаміну D.

     #17: Прийом вітаміну В1, допомагає при морській хворобі і поганій переносимості повітряних перельотів.

     #18: Різні види цибулі, часник, редис містять натуральний антибіотик – аліцин, який знищує хвороботворні мікроби не завдаючи шкоди дружнім для нашого організму бактеріям.

    #19: Аспірин може збільшити швидкість виведення вітаміну С з організму у цілих три рази.

       #20: Вітамін Е відіграє величезну роль у запобіганні старіння, збільшує захисні сили організму, покращує роботу статевих і ендокринних залоз, перешкоджає утворенню тромбів у крові, відновлює потенцію у чоловіків, може допомогти жінкам при загрозі викидня. У поєднанні з вітаміном А захищає легені від забрудненого повітря навколишнього середовища, загоює опіки, нормалізує роботу м’язової системи.

Цікаві факти “20 продуктів,що очищують організм” http://senfil.net/index.php?newsid=37

Раджу переглянути відео “Вітаміни в пігулках можна замінити свіжими продуктами”

Підготувала:

студентка IV курсу

хіміко-біологічного факультету

групи БП-42

Харчук Анастасія

Leave a Comment