11 цікавих фактів про печінку

11 цікавих фактів про печінку:

15

1. Запас заліза
Наша печінка діє як склад, який приймає важливі вітаміни і поживні речовини з їжі, яку ми їмо, і запасає їх. Вона продовжує поставляти ці поживні речовини в організм, коли ми потребуємо їх. Вона також зберігає залізо і підтримує постійну подачу його до тіла.
2. Найбільший залозистий орган
Наша печінка є найбільшим залозистим органом людського тіла, його вага становить близько 1,36 кг та є  червонувато-коричневого кольору. Це другий за величиною орган, крім шкіри.
3. Багатофункціональний орган
Наша печінка як супер комп’ютер з дуже швидким процесором. Вона виконує понад 200 важливих функцій для організму одночасно. Деякі з цих важливих функцій включають в себе подачу глюкози в мозок, боротьба з інфекціями, і зберігання поживних речовин.
4. Вона містить жир
10% нашої печінки складається з жиру.
5. Детоксифікуюча дія
Печінка є найбільшим агентом детоксикації в нашому організмі. Вона знешкоджує шкідливі речі, які ми приймаємо, це може бути  алкоголь і наркотики. Без печінки організм не може обробляти ці речовини.
6. Поширення
Дослідження показують, що всі хребетні на цій планеті мають печінку.
7. Винахідник крові
Печінка створює кров, яка циркулює в нашому організмі. Важливість печінки полягає в тому, що кров не може бути створена штучно людиною. Печінка починає виробляти кров, перш ніж ми народимось.
8. Регенерація
Наша печінка володіє дивовижною здатністю до самовідновлення. Коли люди жертвують половину своєї печінки, щоб хтось, хто потребує цього, то решта печінки регенерує донорську частину.
9
. Творець білка
Наш організм має потребу в білку, щоб рости і працювати належним чином. Їжа, яку ми їмо, не достатньо збагачує нас білком, тому печінка виробляє свій власний білок.
10. Згортаюча функція
Ферменти і хімічні речовини, необхідні для утворення тромбів, щоб зупинити кровотечу, секретуються печінкою.
11. Запас бадьорості
Наша печінка працює як акумулятор. Він зберігає цукор і кожного разу, коли наше тіло потребує його, печінка забезпечує постачання. Без цього процесу наш рівень цукру в крові різко падає.

Підготувала: студентка хіміко-біологічного факультету Смірнова Ольга


Leave a Comment