Як правильно доглядати за хом’ячками.

ССАВЦІ
Тип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mamalia)
Підклас: Справжні звірі (Theria)
Ряд Гризуни: (Rodentia)
Вид: Хом’як золотистий (сірійський)
(Mesocricetus auratus)

Родина: Хом’якові (Cricetidae)
Підродина: Хом’якові (Cricetinae)
Рід: Середні хом’ячки (Mesocricetus)
Батьківщина: Сирія

Ці спокійні й доброзичливі гризуни є нащадками однієї єдиної самки передньоазіатського хом’яка, яку було знайдено в 1930 році в Сирії разом з дитинчатами. Кількох вдалось перевезти до Англії, де вони успішно почали розмножуватись. При розведенні були отримані різні форми цього виду: довгохутряна, атласна, хвиляста; а також різне забарвлення хутра: біле, руде, кремове, чорне, чорно-біле тощо.
Якщо ви вирішили завести хом’ячка, то слід спочатку зважити всі «за» і «проти». Те, що вам з ним буде цікаво програтися з ним, ще нічого не означає. Слід подумати про те, чи зможете ви приділяти достатньо уваги своєму вихованцеві: доглядати за ним, годувати його. Тут викладені найпростіші правила догляду за хом’яками, щоб він завжди був здоровим, чистим і задоволеним своїм життям.
Поради щодо придбання хом’яків

Краще всього купувати молодих хом’яків. Вони легше переносять зміну обстановки, швидше приручаються і більш схильні до дресирування. Перш ніж купувати тварин, потрібно порадитися з любителями зі стажем, дізнатися, як за ними доглядати, чим годувати.

Під час вибору хом’яка, щоб визначити стан здоров’я майбутнього вихованця, слід насамперед звернути увагу на його зовнішній вигляд і поведінку. У здорової тварини швидка реакція, шерсть щільно прилягає до тіла, гладка, без голих плям на тілі, очі блискучі, живі, дихання без хрипів і свисту.

Щоб визначити ступінь вгодованості, хом’яка беруть в руки і обмацують у нього грудну мускулатуру, оглядають клоаку (волосяний покрив навколо неї не повинен бути злиплий від калу). Купувати тваринок млявих, з тьмяними очима, худих, з випираючими ребрами або оголеними ділянками на тулубі, не варто – все це говорить про те, що тварина нездорова. Пам’ятайте, що найважливіше – покупка здорової тварини. Купувати хом’яків найкраще вдома або в зоомагазині, ніж на ринку. Це дає більші гарантії, що ви не придбаєте тварину з прихованими дефектами.
Як годувати хомяків

У клітці обов’язково має бути резервуар для води. Його можна купити в будь-якому зоомагазині. Крім цього у клітці повинні бути мисочки для сухого і свіжого корму. Ще повинен бути спеціальний камінь, об який хом’як буде сточувати зубки. Колесо для хом’яка це не тільки засіб розваги, але й прекрасний засіб боротьби із зайвою вагою, так як прогулянки по клітці не дадуть такого результату, як біг в колесі. Чистити клітку треба не рідше разу на тиждень.

І ще виявилося, що, не дивлячись на те, що хом’яки це гризуни і як би передбачалося, що всеїдні, є багато обмежень в у їхньому харчуванні. Наприклад, їм не можна такі продукти:
картопля
капуста
часник
цибуля
цитрусові
екзотичні фрукти й овочі й. т.д.
фруктові кісточки, так вони містять небезпечну для них кислоту у великих кількостях
солоний сир
ковбасу
солону, солодку, смажену й копчену їжу.

Можна годувати хом’яків такими продуктами:
Яблука,
Груші,
Банан,
Помідори,
Огірки,
Китайський салат (листовий салат),
Морква,
Кабачок,
Гарбуз.

Як ласощі для хом’яків можна купувати спеціальні зернові суміші. Хом’яки дуже люблять грати такою їжею. Так що виходить одночасно і їжа і розвага.
Як доглядати за хом’яком

Хом’ячки відрізняються надзвичайною охайністю. Вони розбивають своє житло на зони: спальню, до якої зазвичай примикає комора, туалет і місце для життєдіяльності. Постарайтеся при чищенні клітини, яке рекомендується проводити один раз на 3-5 днів, або акваріуму, який потрібно очищувати один раз на тиждень, не порушувати розташування цих зон, тому що хом’яки не люблять, коли хтось перебудовує їх «нірку» на свій лад. Надзвичайно чутливі звірята також і до зміни положення їх житла в просторі.

Зміни можуть не тільки викликати у хом’ячка панічний страх, але й призвести до розвитку серйозних захворювань. Особливо це відноситься до комори, яка має для хом’ячка величезне значення.

Напевно, багатьом власникам цих кумедних тваринок доводилося спостерігати таку картину. Побачивши, як господар наповнює годівниці їжею, хом’ячок вибирається з свого сховища і, не доторкнувшись до корми, починає жебракувати. При цьому він піднімається на задні лапки, різко трусить передніми, висовує мордочку між прутами клітки. Отримавши довгоочікувані ласощі, звір миттю кидається в комору, ховає їжу і відразу ж повертається назад, щоб випросити ще що-небудь. Так може тривати нескінченно довго.

Заповнивши комору, хом’ячок постійно ретельно перебирає свої припаси, переносить їх з місця на місце, покриває зверху все новими шарами тирси або паперу, намагається сховати свою комору від сторонніх очей.

Тому, якщо ви, прибираючи клітку, вирішите викинути всі складені в затишному містечку запаси, ваш маленький вихованець переживе справжнє горе.

Якщо ж ви будете робити таке спустошення постійно, то доведете тваринку до відчаю. Набравши корм в защічні мішки, хом’ячок буде метушливо бігати по клітці, відшукуючи більш затишний куточок, у якому ніхто не зможе виявити його комору. Тому всі запаси звірка краще не чіпати. Прибирати з клітини необхідно тільки старі продукти, які можуть заподіяти шкоду вашому улюбленцю, якщо він раптом надумає їх з’їсти.

У залежності від розміру клітки та кількості тванинок, які в ній містяться, її генеральне прибирання можна проводити один раз на 1-2 тижні, а ось туалетний кут доведеться вичищати практично щодня, якщо ви не хочете, щоб по вашій квартирі поширився специфічний Хомячий запах.

Перш ніж приступати до чищення клітини або акваріума, пересадіть хом’ячка, наприклад, в трилітрову банку. Потім заберіть підстилку і промийте піддон клітини або весь акваріум водою з розчиненою у ній сіллю. Сіль можна замінити на соду.

Для миття клітини або акваріуму також використовують шампуні, призначені спеціально для гризунів. Це ідеальний засіб для миття житла хом’яка, а ось мити самого хом’ячка цим шампунем все ж таки не варто.

Ні в якому разі не можна мити клітку миючими засобами – порошками, милом і т. д., тому що вони можуть викликати у хом’ячка алергію і навіть отруєння.

Не поспішайте викидати всю стару підстилку. Трохи тирси і паперу покладіть назад у клітку, щоб хом’ячок швидше освоївся після здійсненого прибирання.

Крім клітини, один раз на тиждень необхідно мити і поїлки, щоб вода в них завжди залишалася свіжою.

При утриманні хом’ячків у домашніх умовах необхідно підтримувати постійну температуру. Оптимальні її значення становлять 20-22 °С, а добові коливання не повинні перевищувати 3-4 °С, інакше звірята можуть впасти у сплячку.

Постійно стежте за станом здоров’я свого вихованця. Якщо ви помітите, що хом’ячок погано їсть, спить більше, ніж належить, чхає, чухається і т. п., обов’язково покажіть його ветеринарові, інакше через кілька днів тварина може померти.
Ознаки захворювання хом’яка

Хом’ячки є переносниками збудників ряду інфекційних захворювань, небезпечних і для людини. Якщо ви придбали хом’ячка в зоомагазині – вам нема чого боятися. Усіх тварин там суворо перевіряють. Хом’ячки, придбані зовсім недавно, ще не встигли повірити в добрі наміри своїх власників, агресивні, але після тривалого спільного життя разом з людьми, стають ручними. Влітку можна побачити, як дітлахи вигулюють своїх вихованців, дають побродити їм серед високої трави, поласувати нею. Хом’ячок може втекти і провести деякий час на природі або в підвалі будинку. Якщо знайдете його, не поспішайте повертати його на колишнє місце.

Краще всього показати хом’ячка ветеринарові, здати на аналіз його випорожнення. Можливо, лікар не зможе точно визначити діагноз, особливо, якщо з часу зараження пройшло не так вже й багато часу і зовнішні ознаки ще не дали про себе знати. У такому випадку краще 6-8 днів поспостерігати самим за тваринами.

Яскраво виражені ознаки захворювання у хом’яків:
Виявляє агресію, не властиву його характеру;
Лежить із заплющеними очима;
Важко дихає;
Хутро здається злегка вологим;
Хутро при легкому дотику легко випадає;
Утворення на шкірі виразок;
Тремтіння;
Частий сухий або рідкий стілець;
Присутність дрібних кровосисних (бліх, вошей).

Хвора тварина прагне усамітнитися, сховатися, відлежатися. У деяких випадках хом’яку за допомогою ветеринарного лікаря можна допомогти, але, як правило, спрацьовує закон: тварина не хворіє, тварина помирає.

Якщо ви впевнені, що інфекційного захворювання взятися нізвідки, але стілець тварини викликає заклопотаність, дайте хом’яку сиру картоплю – в ньому є крохмаль. Для досягнення більшого ефекту дайте погризти йому очищений корінь калгану або кірку граната. З медичних препаратів можна порадити фталазол (він закріплює) і етазол (знімає запалення) по 1 / 8 таблетки 2 рази на день. У невелику кількість води можна додати 2-3 краплі марганцевокислог о калію (марганцівки) до утворення злегка рожевого розчину.

Підкладайте в клітку до хом’яку гілочки дерев або дерев’яні палички, не захоплюйтеся м’якої їжею для тварини. Для його різців потрібна робота, інакше зуби почнуть рости, і хом’як може померти від голоду.

Leave a Comment