Шлях від столу до шлунку

 “Снідайте як король, обідайте як принц, а вечеряйте, як жебрак”. – Адель Девіс

Життя будь-якого організму неможливе без поповнення його тканин енергією, будівельним матеріалом, вітамінами, мінеральними речовинами і водою. Воно здійснюється за рахунок травлення.

Травлення — це процес розщеплення складних органічних речовин на прості розчинні сполуки, які можуть всмоктуватися і засвоюватися організмом.

Щоб з харчових продуктів вивільнилась енергія і вони стали придатними для включення в обмін речовин їжа в травному апараті піддається механічній і хімічній обробці, ця обробка відбувається під впливом ферментів.

Починається процес травлення в ротовій порожнині. Ротова порожнина утворена спереду губами, збоку – щоками, зверху – піднебінням, знизу – язиком і дном рота, ззаду вона переходить в глотку. На щелепах розміщуються зуби, щелепи вкриті яснами (слизова оболонка). Ряди зубів поділяють ротову порожнину на передротову і власне ротову. У нижній частині ротової порожнини є м’язовий орган – язик – орган смаку, та орган що бере участь у перемішуванні їжі. В ротову порожнину відкриваються протоки трьох пар слинних залоз: привушних, підщелепних, під’язикових. У ротовій порожнині відбувається подрібнення їжі, її змочування, хімічна обробка і формування травної грудки. Хімічна обробка їжі здійснюється за допомогою слини.

Будова ротової порожнини
Будова ротової порожнини

Основні процеси, що відбуваються під час травлення :

Ковтання

Пережована їжа, змочена слиною, за допомогою узгоджених рухів щік і язика просувається до кореня язика, де подразнює рецептори слизової оболонки зіва і м’якого піднебіння. Нервові імпульси передаються до центру ковтання, що розташований у довгастому мозку. Відцентрові імпульси надходять до м’язів глотки, язика, дихальної системи. Акт ковтання здійснюється у такій послідовності: м’яке піднебіння піднімається і закриває носову частину глотки, надгортанник опускається і закриває вхід у дихальні шляхи, дихання припиняється і їжа коренем язика проштовхується в глотку, а далі в стравохід. Їжа по стравоходу переміщується за допомогою перистальтичних рухів.

Всмоктування

Всмоктування – це процес переносу речовин з навколишнього для організму середовища в його внутрішнє середовище. Для людини таким навколишнім середовищем є порожнина травного каналу, а внутрішнім – оптимальні клітини слизової оболонки кишок, міжклітинний простір, лімфа і кров. Всмоктування проходить головним чином у тонких кишках, які морфологічно і функціонально пристосовані до цього.

Шлунок

Шлунок відіграє важливу роль у процесах травлення. У шлунку продовжується механічна переробка їжі, яка почалася у ротовій порожнині, і відбуваються складні хімічні перетворення під впливом шлункового соку протягом 4-8 годин.

Робота шлунку:

  • депонування їжі – здатність вміщувати значну кількість (тому людина може споживати їжу лише 3-4 рази на день, не відчуваючи в проміжках між прийомами їжі голоду);

• під дією шлункового соку з ферментом пепсин відбуваються початкове перетравлення білків та знешкодження бактерій;  

перемішування завдяки скороченню м’язового шару;

• харчові грудки перетворюються на напіврідку масу — хімус, який час від часу автоматично виштовхується в кишечник через отвір, оточений сфінктером. 

Процес травлення у шлунку

Leave a Comment