Шкода і користь чіпсів для здоров’я людини

Чіпси – улюблені молодіжні ласощі. Дякувати за цей продукт можна знаменитому американського мільйонера Вандербільта. Ідея, що прийшла йому в голову під час званної вечері, породила випуск найтонших підсмажених скибочок картоплі.

Здавалося б цей популярний продукт успішно заглушає апетит, його жують просто від нудьги, але не все виключно необразливо, як здається при ближчому розгляді. Чіпси, виготовлювані років 10 – 15 тому все-таки можна було з величезною працею назвати картопляними чіпсами. Але продукт, який виробляється сучасної харчовою промисловістю – це що завгодно, але не картопляні чіпси. Це сурогат, що складається зі звичайної борошна і модифікованого соєвого крохмалю. Крохмаль, потрапляючи в організм людини, перетворюється на глюкозу. Вона, відповідно, накопичується в печінці, і людина через деякий час отримує “прекрасне” ожиріння.

При розгляді характеристик чіпсів з позиції медицини, вживання їх приносить людині виключно одні проблеми. Навіть відносно здоровий молодий чоловік після щоденного вживання чіпсів через місяць відчує печію, хвороби кишечника і гастрит. Але якщо це цінитель і любитель чіпсів, то він вважатиме, що всі недуги походять від інших продуктів.

Чіпси дуже солоні, а надлишок солі заважає нормальному росту кісток, порушує обмін речовин і може викликати набряки і проблеми з серцем. Гіпертонікам чіпси є взагалі протипоказано: похрумтівши чіпсами, гіпертонік може отримати стрибок артеріального тиску. Справа в тому, що основний компонент солі – натрій – має властивість утримувати воду: одну його молекулу оточує відразу 400 молекул води!
А коли серцю треба перекачати по судинах більшу кількість рідини, ніж зазвичай, тиск у людини підвищується.  Вітамінів і мінеральних речовин (не кажучи вже про корисною клітковині) в чіпсах немає взагалі. І при цьому, як з’ясували вчені, чіпси можуть викликати звикання! Ось чому, одного разу спробувавши тоненькі шматочки смаженої картоплі, діти прагнуть знову і знову похрумтіти ними.

Корисні чіпси

Як правило, при слові «чіпси» майже всі згадують про картоплю. Насправді ж чіпси бувають сирними, хлібними, овочевими та фруктовими. Хлібні чіпси швидше нагадують сухарики. Вони можуть стати відмінною здоровою альтернативою картопляним чіпсам, особливо якщо мають у своєму складі лише натуральні приправи. Деякі люблять готувати вдома чіпси з тонкого лавашу, посипаючи його ароматними травами, сіллю, і підсмажуючи на мінімальній кількості олії. Також цікаві сирні чіпси. По суті це сильно розплавлений, а потім засохлий сир. Якщо розглядати фруктові та овочеві чіпси, то в більшості випадків вони навіть корисні. Але лише якщо використовувати зрідка в якості легкого перекусу. Ну і, зрозуміло, варто попередньо ретельно вивчити склад.

Корисні чіпси роблять з насіння льону, переглянемо відео:

Більше інформації ви можете знайти, прейшовши за наступними посиленнями:
http://vidpoviday.com/chipsi-shkoda-abo-korist

http://gerwoman.ru/page/shkoda-i-korist-chipsiv-dlja-zdorovja

 

Leave a Comment