Цікаві факти про дихання

Диханням називається сукупність фізіологічних процесів, які забезпечують надходження кисню в організм, використання його тканинами для окислювально – відновних реакцій і виведення з організму вуглекислого газу.

Дихальна функція здійснюється за допомогою зовнішнього (легеневого)дихання, переносу О2 до тканин і СО2 від них, а також газообміну між тканинами і кров’ю.

Цікаві факти про дихання:

  1. Якщо ви звикли дихати ротом, то з часом, це може привести до скорочення щелепи, що, в свою чергу, обертається кривими зубами.
  2. Цікаво, що бажання сходити в туалет «по маленькому» посеред ночі часто може бути пов’язане з диханням ротом під час сну. Справа в тому, що, коли ми дихаємо ротом, сечовий міхур стискується, викликаючи потребу справити нужду.
  3. Чим інтенсивніше ви дихаєте (ефект гіпервентиляції легенів), тим більш голодним ви стаєте, глибоке і ритмічне дихання стимулює виробництво шлункового соку, а також клітинний обмін речовин.
  4. Доросла людина робить приблизно 23 000 вдихів (і видихів) за день. Якщо зібрати все повітря, що бере участь у газообміні в однієї людини, то ним можна наповнити 50 надувних човнів, кожний із яких витримав би масу в 140 кг.
  5. Людина без дихання може прожити до 5 — 7 хвилин, навіть менше. Після такого проміжку часу відмирають невідновлювані клітини мозку.
  6. Залежно від інтенсивності обміну речовин людина виділяє через легені в середньому близько 5 — 18 літрів вуглекислого газу (СО2), і 50 грам води на годину.

7.  Під час сну людина цілком природно може міняти становище з одного боку на інший. Це буває пов’язано з балансом дихання, який створюється, коли повітря проходить через ніздрі. Цікавий момент: в йозі вважається, що, коли ми переважно дихаємо через праву ніздрю, то тіло готове до активної діяльності (для нього настав день), а коли ми дихаємо через ліву ніздрю, значить, тілу необхідний відпочинок (наступила ніч). Причому «ніч» і «день» в даному випадку не обов’язково збігаються з часом доби. Це просто внутрішні, енергетичні потреби організму, до яких варто прислухатися.

Згадайте, на якому боці прокидаєтесь ви?

8. Ми дихаємо несвідомо, але коли не вистачає повітря закінчити слово або речення, людина починає заїкатися. Вся справа в порушенні роботи дихального центру в головному мозку. Відкоригувати його діяльність не так вже й складно, якщо звернутися до досвідченого спеціаліста.

9. Загальний обсяг легенів людини дорівнює п’яти літрам, проте дихальний об’єм складає всього 0,5 л. Решта 4,5 л розподіляються так: 1,5 л становить залишковий об’єм повітря, а 3 л – резервний об’єм, половина з якого припадає на максимальний видих, а половина – на максимальний вдих.

І ще одне… На скільки людина може свідомо затримувати дихання? Щоб дізнатись відповідь перегляньте відео. 

https://www.youtube.com/watch?v=WK1HLsCp0Tk

Підготувала:

Четирбок Марія

Leave a Comment