Проблема знищення слонів

Загальна кількість слонів в Африці станом на сьогодні становить 600 тисяч. Вченими доведено,що щороку браконьєри вбивають приблизно 35 тисяч слонів.

Їх винищення призводить до неспроможності слоненят самостійно виживати в умовах дикої природи, таким чином, вони помирають не досягнувши 40-річного віку. Браконьєри вбивають слонів групами, причиною чого є благородність та відданість тварин один одному, тобто вони ніколи не покинуть своїх родичів.

Якими властивостями володіють бивні?

Як відомо слонова кістка є матеріалом, який складається із дентину та цементу, а отже є досить міцним та володіє стійкістю під впливом умов навколишнього середовища. Матеріал із бивнів є довговічним, не горить у вогні та не піддається змінам під впливом води.

Яка причина їх винищення?

Целулоїд

З давніх-давен, за відсутності пластмас, бивні слонів використовували для отримання прикрас для жінок та елементів декору. Трон Соломона виготовлений із золота та слонової кістки. У Стародавній Греції, скульптор Фідій створював неперевершені статуї Богів, зокрема Зевса, Юпітера, Юнони та Мінерви. Навіть статуї Парфенонської палади – відкриті частини були виповнені із бивнів, а накидки із золота. У Європі слонову кістку використовували з метою створення літургійних предметів, що мали важливе соціальне та релігійне значення.

“Netsuke”

У 19 столітті з бивнів виготовляли целулоїд, тобто більярдні кулі для розкішної та аристократичної в той час гри багатіїв. Крім цього, мешканці деяких районів, зокрема Китаю, переконані в тому, що не лише слонова кістка, а й шкіра слона володіє певними лікувальними властивостями, тобто є своєрідним зіллям. Слонові кістки використовували у Франції, Німеччині, Австрії, Італії та Нідерландах. В Японії із них виготовляли так звані netzuke, що нагадували гудзики до яких прикріплювались кошельки, банки для лікарств тощо.

Влада країн Африки постійно бореться із незаконним знищенням тварин, оскільки вважається, що контрабанда із даними трофеями є третім чорним ринком поступаючись нелегальній торгівлі зброї та наркотиків. Торгівля слоновими кістками заборонена із 1990 року Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори.

Нижче Ви можете  переглянути відео:”Знищення слонів у Зімбабве” або перейти за його посиланням: https://youtu.be/kqaGYrkDFTo

 

 

Leave a Comment