Найдивніші тварини

Важко повірити, але поряд із нами на нашій планеті живуть тварини, які здатні здивувати будь кого своєю зовнішністю. Навіть важко уявити на що здатна природа. Представляємо вашій увазі найдивніших тварин на планеті Земля.

Ай-ай, або мадагаскарська руконіжка (Daubentonia madagascariensis) — найбільший представник нічних приматів. Єдиний вид з сімейства руконіжкових приматів. Одна з найрідкісніших тварин планети (на 2005 р. — декілька десятків особин, занесений в Червону книгу). Має буре забарвлення в білу цятку і великий пухнастий хвіст. Порівняно недавно виявлений на півночі Мадагаскару.  

 

Риба-крапля (Psychrolutes marcidus) – мешкає у водах біля берегів Австралії і Тасманії. Про цю унікальну тварину мало що відомо, оскільки мешкає вона на глибині від 600 до 1200 м, де вже досить високий тиск, дуже холодно і темно. Зовні тіло риби-краплі нагадує желеподібну масу. Що ж до харчування, то в цьому риба-крапля теж не докладає особливих зусиль, вона харчується всім, що трапляється перед нею на шляху або відразу попаде до неї в рот (планктон наприклад), складно уявити, що така істота була б здатна ще й полювати.  

 

Зірконіс (Condylura cristata) — комахоїдний ссавець сімейства кротових. Відокремлений від інших кротових в особливу підродину (Condylurinae). Зовні зірконіс відрізняється від решти представників сімейства і від інших дрібних звірів лише йому властивою будовою рильця у вигляді розетки або зірки з 22 м’яких м’ясистих рухливих голих променів. Зустрічається лише в Південно-східній Канаді і на північному сході США. 

 

Восьминоги Дамбо (Grіmpoteuthіs) – рід глибоководних восьминогів з Тасманового моря. Названий він на честь слоненяти Дамбо, персонажа однойменного мультфільму Уолта Діснея. Сталось це тому, що цей восьминіг має щось схоже на величезні вуха, які стирчать по обидві сторони того, що схоже на голову. Насправді це не вуха у восьминога, а плавці. І ростуть вони не на голові, а на головоподібному органі. Можливо, Дамбо був би більш відомим, але йому заважає прославитись відлюдницький спосіб життя. Адже живе він на екстремальних глибинах, в 3 000 – 4 000 метрів, до того ж він надзвичайно рідкісний. Люди дізналися про його існування зовсім недавно і ще не встигли вивчити в достатній мірі. 

Йєті краб (Kiwa hirsuta) – хоча розміри цієї істоти не перевищують 15 сантиметрів і живе він не в горах і не в лісі, а на глибокому дні океану, його охрестили саме так (йєті, як відомо – снігова людина). Ця назва дісталася крабу через зовсім унікальний, не властивий його побратимам волосяний покрив. Всі його кінцівки вкриті щетинками, а передні – дуже довгі клешні, просто потопають у густому гарному “хутрі”. Виявили “йєті” в 1500 кілометрах від острова Пасхи на величезній глибині в 2300 метрів. Найбільше вчених здивувала шовковиста волохатість краба. У волосяному покриві його клешнів біологи виявили особливий вид бактерій і припустили, що бактерії ці потрібні крабові для знешкодження отруйних речовин. 

Якщо хочете познайомитися з іншими дивними тваринами, перегляньте відео. 

 

Leave a Comment