Конспект.Органи Травлення.Їх функції.

Травна система забезпечує наш організм необхідними речовинами.

Травна система – це система органів, куди надходить і де відбувається розщеплення їжі, з подальшим всмоктуванням речовин, необхідних для життєдіяльності організму, а також виведенням залишків перевареної їжі.

У травному каналі їжа переміщується, перетравлюється, а поживні продукти перетравлювання всмоктуються у кров і лімфу. До органів травлення належать: ротова порожнинаглоткастравохідшлуноктонкий і товстий кишечник, пряма кишка, анальний отвір. 

У травному тракті відбувається: поступове розщеплення білків, жирів і вуглеводів, що містяться у харчових продуктах; всмоктування протуктів, що утворилися у кров; видалення залишків, що не перетравилися з організму.

Функції системи органів травлення: рухова: жування, ковтання, переміщення їжі вздовж травного каналу та виділення неперетравлених решток; секреторна: виділення ферментів та інших речовин у складі травних соків; всмоктування поживних речовин у кров; видільна: виведення з організму продуктів обміну; регуляторна: виділення гормонів; захисна: знешкодження печінкою отруйних речовин.

Leave a Comment