Здоровий спосіб життя — що це і як його вести?

Термін «Здоровий спосіб життя» ще зовсім недавно увійшов у наш лексикон. Загалом,  поняття «Здоровий спосіб життя» однозначно поки ще не визначено. Але безперечно одне – здоровий спосіб життя – це не просто комплекс оздоровчих заходів, а стан душі людини, її життєва філософія!

Світова наука диференціює поняття фізичного, психічного, соціального і духовного здоров’я.

До сфери фізичного здоров’я включають такі чинники, як індивідуальні особливості анатомічної будови тіла, перебігу фізіологічних функцій організму в різних умовах спокою, руху, довкілля, генетичної спадщини, рівня фізичного розвитку органів і систем організму.
До сфери психічного здоров’я відносять індивідуальні особливості психічних процесів і властивостей людини, наприклад збудженість, емоційність, чутливість. Психічне життя індивіда складається з потреб, інтересів, мотивів, стимулів, установок, цілей, уяв, почуттів тощо. Психічне здоров’я пов’язано з особливостями мислення, характеру, здібностей.

    Духовне здоров’я залежить від духовного світу особистості, зокрема складових духовної культури людства — освіти, науки, мистецтва, релігії, моралі, етики.

    Соціальне здоров’я пов’язано з економічними чинниками, стосунками індивіда із структурними одиницями соціуму — сім’єю, організаціями, з якими створюються соціальні зв’язки, праця, відпочинок, побут, соціальний захист, охорона здоров’я, безпека існування тощо.

   Згідно з ВООЗ, існує чотири основні чинники, які більшою чи меншою мірою визначають стан здоров’я: спосіб та умови життя (50–55%), екологічна обстановка навколишнього середовища (20%), спадковість (20%) і рівень медичного обслуговування (10%).

  Зауважте, спосіб життя має найбільший вплив на стан нашого здоров’я. Здоровий спосіб життя закладає фундамент гарного самопочуття, зміцнює захисні сили організму та розкриває його потенційні можливості.

   «Здоров’я — не все, але все без здоров’я — ніщо», — сказав свого часу Сократ. І це, безумовно, так. Перехід до здорового способу життя — це шлях до внутрішньої гармонії. І цей перехід не повинен бути різким. Поступово змінюючи себе, свої звички і уклад життя, ви зможете без зусиль досягти бажаного
Щоб допомогти собі в цьому, визначимо основні елементи здорового способу життя:

1. Правильне, збалансоване харчування — достатня кількість білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, амінокислот, мікро- та макроелементів.

  2.Достатня рухова активність — одна з проблем сучасної цивілізації.Зарядка або гімнастика,  йога, тривалі піші прогулянки допоможуть вам залишатися у формі й без зусиль подолати гіподинамію.

 3.Сон — важлива складова здорового способу життя. Згідно зі східною медициною, найбільш сприятливий час для сну — з 22 години до 6 години ранку. В цей час відбувається очищення крові та перерозподіл енергії. Для здорового повноцінного сну відмовтеся від напоїв, що містять кофеїн.

4.Внутрішня гармонія. Наше здоров’я й здоровий спосіб життя в цілому починаються з правильного внутрішнього настрою.

5.Правильне мислення та правильні вчинки. Пам’ятайте: думки матеріальні. Наш стан, здоров’я, люди та події в житті — результат нашого мислення. В буддизмі кажуть: «Наша свідомість — це все. Ви стаєте тим, про що думаєте. Не ворог або недоброзичливець, а саме свідомість людини заманює його на криву доріжку».

 

Leave a Comment