Цікаві факти про воду

     Вода — сама звична і проста речовина на планеті Земля.
Щорічно 22.03 світ відзначає день водних ресурсів. Це маловідоме свято було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН для того, щоб нагадати всім людям про важливість цієї речовини. Здається, що нічого нового ми вже не дізнаємося про воду, проте вона таїть в собі ще мільйони загадок, вчені кожен день відкривають цікаві і невідомі факти про неї.

Вода, безперечно, — основа всього життя. Всі живі істоти складаються з води: риби — на 75%, тварини — на 75%, картопля — на 76%, медузи — на 99%, помідори — на 96%, яблука — на 85%. Виявляється, що вода в трубопроводі може замерзнути навіть при +20 С, але з однією умовою: якщо в цій воді міститься багато метану. Молекули цього газу «розштовхують» воду, це в підсумку призводить до зниження тиску рідини і підвищенню температури замерзання.
Найчистіша вода виявлена ??у Фінляндії. Всього в усьому дослідженні взяло участь 122 держави. При всьому цьому, понад мільярд людей не мають зовсім доступу до безпечної і чистої води.

Випарена молекула води проведе в повітрі близько 10 днів, перш ніж впасти з неба у вигляді опадів і заново повторити цикл.
Ніколи не замислювалися, чому айсберги не тонуть? Адже айсберг — це твердий лід, який як камінь повинен піти на дно. Виявляється все просто: замерзша вода має менш щільну структуру, а також містить у собі бульбашки повітря, тому не тоне.

На нашій планеті близько 96% води припадає на океани, близько 1,5% світових запасів рідини складають грунтові води і стільки ж припадає на крижані шапки і льодовики Гренландії та Антарктиди.
Велика частина всієї земної води — солона, частка прісної рідини становить не більше 2,5%, при цьому більшість прісної води, а це близько 99%, міститься в грунтових водах і льодовиках.

Вода, виявляється, не тільки приносить життя, але і забирає його.
Доведено, що більше 80% хвороб передаються саме через водні ресурси. Щороку на планеті вмирає 25 мільйонів людей від подібних хвороб.
Солона вода має дещо інші межі температур для зміни свого стану: замерзає вона при -1,8 градусів за Цельсієм, а починає танути при значенні на термометрі вище 2,3 градуса.

Рекомендуємо відвідати :

Підготувала:
студентка БП-42(2)
Табол Ірина

 

Leave a Comment