Урок на тему:”Шапкові гриби”

Даний урок про шапкові гриби розповість Вам багато корисної інформації про ці їстівні гриби, які відомі кожному любителю тихого полювання. Також інформація про шапкові гриби допоможе Вам підготуватися до заняття.Дані види грибів відомі кожному грибникові. Цей вид грибів ростуть в тінистих лісах, в місцях з високою температурою і вологістю.

Плодове тіло шапкових грибів – це капелюшок і пеньок, а їх грибниця розташовується в грунті. Довгі нитки грибниці густо розташувалися уздовж плодового тіла і лісової підстилки. Шапкові гриби є багатоклітинними організмами.

Навколишнє середовище шапкових грибів та харчування

Гриби в своєму складі не мають хлорофілу і не можуть його продукувати,тому для їх росту сонячне світло не потрібно.Про те,що стосується того як харчуються шапкові гриби -дані організми сапрофіти.Для них їжею служать вже готові органічні речовини ,які вони отримують із загиблих рослин.

Більшість видів шапкових грибів ростуть близько певних видів дерев. Наприклад,біля осик виростають підосичники, біля беріз- підберезники,біля ялини – рижики, а біля сосни – маслята. Але чому шапкові гриби ростуть поруч з деревами ? Справа в тому, що зв’язок між двома живими організмами взаємовигідний.З грибниці дерево отримує потрібну кількість вологи і мінеральних речовин,а сам гриб всмоктує органічні речовини з кореневої системи свого “товариша”.

Деякі види шапинкових грибів вступають в симбіоз (співжиття) з деревними зеленими рослинами.Грибниця своїми нитками обплітає кінчики коренів дерева як чохол. Таке явище називається грибокорень або мікориза. Також вчені довели,що певні дерева не можуть нормально розвиватися без взаємодії з грибницями певних грибів. Тому коли відбувається висадка лісосмуги в степу,часто додають в грунт землю, яка містить грибницю.

Особливості шапкових грибів

Шапкові види грибів діляться на трубчасті і пластинчасті. Капелюшок пластинчастих грибів знизу має велику кількість тоненьких пластинок. Вони розходяться як промені від пенька ніжки. Найпоширеніші види – печериця, сироїжка, рижик. Капелюшок трубчастих грибів пронизаний знизу маленькими отворами. Вони мають вигляд вузьких трубочок. До них відносяться білі гриби і підосичники.

Рижик
Сироїжка
Печериця

Шапинкові гриби в плодовому тілі утворюють велику кількість мікроскопічних спор, які дозрівають під капелюшком. Після дозрівання вони падають на землю . При попаданні в зволожений грунт спори швидко проростають в грибницю . З неї являється кілька плодових тіл. Коли будете збирати гриби , то акуратно зрізайте їх, щоб не пошкодити міцелій.
Сподіваємося, що реферат на тему “Шапкові гриби” допоміг Вам дізнатися багато інформації про цей вид живих організмів, чим вони харчуються і де живуть.

.

Leave a Comment