Одноклітинні організми – Інфузорія

Інфузорії – це найпростіші організми, що мешкають в стоячій воді. Свою назву цей одноклітинний організм отримав з-за схожості з підошвою взуття.

? ?µ?·???»?????°?? ???????????? ?·???±???°?¶?µ???? ?·?° ?·?°?????????? "?????????·????????"
пересування інфузорії

Цікаво, що така незвичайна форма цієї істоти обумовлена щільним зовнішнім шаром цитоплазми.Все тіло інфузорії-туфельки вкрите дрібними віями (джгутиками), розташованими поздовжніми рядами.

Пересувається інфузорія-туфелька тупим кінцем вперед, постійно обертаючись під час руху навколо власної осі. В інфузорій примітно те, що вони здатні виконувати багато з життєвих функцій, які виконує людина і великі тварини, здійснюючи все це в одній-єдиній клітині, в той час як в людському тілі ці функції виконуються мільйонами клітин, зібраних в певний орган для виконання специфічних завдань. Але певна спеціалізація функцій є і в одноклітинної інфузорії-туфельки. Всередині клітини є дві кулясті маси, причому одна більша за іншу. Це ядра. Менше ядро ??виконує функції розмноження. Більше — всі інші функції організму.

Травлення. Рот у цього найпростішого організму має воронкоподібну форму: коли їжа в нього поступає, то оточується травною вакуолею, здійснюючи разом з нею невелике «подорож», поки не перетравиться. Відходи викидаються назовні через так звану порошицю.

Розмноження. Безстатеве розмноження відбувається за рахунок поперечного поділу клітини на дві рівні частини. Організм інфузорії при цьому зберігає свою активність. Далі відбуваються складні процеси регенерації, у результаті яких кожна з частин організму «добудовує» всі необхідні органели.

схема безстатевого розмноження

Підготувала Антонюк Юлія


Leave a Comment