Значення бактерій у житті людини та природи

Бактерії – це примітивні одноклітинні живі організми. Вони поширені повсюдно: на поверхні або усередині інших організмів (тварин,рослин , людини), у великій кількості зустрічаються в грунті, водоймах. Прямо чи опосередковано бактерії відіграють важливу роль в житті людини.

? ?µ?·???»?????°?? ???????????? ?·???±???°?¶?µ???? ?·?° ?·?°?????????? "?±?°?????µ??????"

Позитивне значення бактерій в житті людини

Полягає в тому, що вони використовуються в харчовій промисловості. Наприклад: людина широко використовує молочнокислі бактерії, які харчуються цукром в молоці і утворюють молочну кислоту. Вона, в свою чергу, перетворює молоко в кисле молоко, а якщо це вершки, то в сметану.

У сільському господарстві також не обходиться без бактерій. З їх допомогою відбувається силосування кормів і квашення овочів. Бактеріальна молочна кислота також охороняє корми і овочі від розкладання. Діяльність певних бактерій людина використовує у виробництві ліків, нових харчових продуктів, органічних речовин. Вони можуть виробляти сильні антибіотики, які пригнічують хвороботворні організми.

? ?µ?·???»?????°?? ???????????? ?·???±???°?¶?µ???? ?·?° ?·?°?????????? "?±?°?????µ??????"

Негативне значення бактерій в житті людини

Ось ще яке значення мають бактерії в житті людини — негативне. Багато їх видів завдають народному господарству шкоду, поселившись на продуктах і псуючи їх. Є такі бактерії, які можуть зіпсувати рибальські сіті, книги і рідкісні рукописи в книгосховищах. І для самої людини вони також можуть завдати шкоди. Ботулінічними бактеріями викликається найнебезпечніше харчове отруєння, що приводить до смерті — ботулізм. Бацили накопичуються в грибних і м’ясних продуктах, виділяючи отруту ботулін. Існують ще такі види хвороботворних бактерій — сальмонела (викликає черевний тиф), шигелла (викликає дизентерію), туберкульозна паличка, клостридиум (викликає правець і гангрену), стафілококи і стрептококи.

Значення бактерій у природі

Бактерії виду бульбочкові можуть засвоювати з повітря азот і збагачувати грунт азотними речовинами. В цілому бактерії руйнують складні речовини трупів рослин і тварин, поглинають шкідливі виділення організмів і відходи. Вони грають роль санітарів, перетворюючи листя чагарників і дерев, надземні пагони багаторічних і трав’янисті однорічні рослини в перегній. Бактерії є потужним біотичним фактором в природі, так як утворюють не тільки гумус, а й перегній. Говорячи про грунтоутворююче значення бактерій, то вони створили на планеті перші грунти. І сьогодні якість ґрунту повністю залежить від цих організмів.

Цікаві факти про бактерії

Ми їх не бачимо, вони як примари, але вони є насправді. Поруч з нами багато форм життя, які ніби з іншої планети і просто живуть в тіньовому сусідстві з нами. В мікросвіті процвітає життя.

На нашій планеті 5 * 10 в тринадцятої ступені бактерій (5 нонілліонов). Це неймовірна за чисельністю невидима армія. Зовні бактерії настільки вдалі, що їх вигляд не змінювався протягом мільярда років! Тобто еволюція бактерій була суто внутрішньою.

Бацила і бактерія — це одне і те ж. У них просто різне походження, бактерія — грецького походження, бацила — латинського.

У Вашому організмі на даний момент в середньому 2 кілограма від вашої загальної ваги — займають бактерії! У Вашому роті приблизно 40 тисяч бактерій.

Під час поцілунку, передається партнеру 278 різних культур бактерій, але не варто переживати з цього приводу, 95% з них не представляють практично ні якої небезпеки.

У 1999 році була відкрита найбільша в світі бактерія «сірчана перлина Намібії» (Thiomargarita namibiensis). Ця неймовірна форма життя здатна досягати 0,75 мм в своїй поперечці. Це більше стандартної точки (0,35 мм).

У Мозамбіку живе незвичайна бактерія, що харчується тринітротолуолом, її відкриття здатне вирішити проблему розмінування.

Існують бактерії, здатні — чистити зуби, вчені схрестили їх із звичайними бактеріями в йогурті, харчуючись зробити трансгенний йогурт, який би міг дозволити нам більше не чистити зуби!

Дворянські діти йшли в армію з полками, яким видавався срібний посуд, це не було просто дурощами багатіїв, а така міра рятувала юнаків від різних масових захворювань типу холери, оскільки срібло знищувало бактерії.

Луї Пастер, будучи викликаний на дуель, заявив, що раз його викликали, то він має право вибрати зброю, і він вибрав дві колби води: в одній були бактерії віспи, в іншій ж чиста вода. Якщо людина викликавща Луї на дуель вип’є з однієї з цих колб, Пастер вип’є іншу колбу. Дуель не відбулася. Ось Вам хороший спосіб як вирівняти шанси, якщо Ви погано стріляєте!…

Leave a Comment