Зміни організму під час авіаподорожі

   Авіаперельоти вже давно стали буденністю, вчені лише нещодавно почали досліджувати, як вони впливають на організм людини.



       Перегляд фільму на борту літака з крихітного екрану, в навушниках та з перешкодами – навряд чи можна назвати захопливим естетичним досвідом.

Легковажна комедія чи навіть мультфільм, як-от “Бі Муві”, “Подружки нареченої” або “Сімпсони”, раптом змушують нас пустити сльозу, чого з нами напевно не сталося би на землі.

Фізик і телеведучий Брайан Кокс, а також музикант Ед Ширан зізнавалися, що час від часу таке з ними трапляється.

У нещодавньому опитуванні, проведеному лондонським аеропортом Ґатвік, 15% чоловіків і 6% жінок заявили, що перегляд фільму під час перельоту дійсно може розчулити їх більше, ніж в інший час.

9 несподіваних фактів про авіаперельоти

Ось деякі дивовижні факти про авіаперельоти, які треба знати кожному мандрівнику.
1. Під час електронного сканування пасажирів у аеропортах робітники служби безпеки не можуть побачити ваше оголене тіло

2. Аеробус A380 може вмістити на борту 853 пасажири. Через велетенські розміри літака ангари аеропорту Хітроу в Лондоні довелося перебудувати.

3. Літаки за необхідністю можуть злітати майже вертикально завдяки запасній потужності двигуна. На комерційних рейсах такого ніколи не роблять. Але насправді це абсолютно неймовірне видовище.

4. Під час тестування крила літаків витримують згинання майже на 90 градусів. Тому невелика турбулентність не може завдати шкоди літаку.

5.Дизайн аеропортів розроблений таким чином, що він непомітно впливає на поведінку пасажирів, змушуючи їх робити деякі речі.

Наприклад, обмежена кількість сидячих місць біля виходів на посадку – не випадкова. Таким чином відвідувачів аеропорту спонукають більше заходити в магазини та ресторани.

6. Наші смакові рецептори трохи змінюються під час польоту. Авіакомпанії додають більше солі в їжу на борту, бо стиснене повітря погіршує сприйняття смаків.

7. Можливо, ви цього не уявляли, але у повітрі потреба нашого організму випускати гази помітно збільшується.

8. Найкращий спосіб полегшити джетлаг (погане самопочуття, пов’язане з різкою зміною часового поясу. – Ред.) – це заздалегідь почати підготовку до нової часової зони.

9. Хоча авіакатастрофи завжди отримують великий резонанс у пресі, за статистикою цей вид транспорту безпечніший, ніж будь-який інший

 

Авіаперельоти впливають на функції нашого тіла і мозку та можуть, зокрема, змінювати наш психічний стан.

Авіаперельоти вносять плутанину й в наші інші чуття.

    Низький атмосферний тиск та сухе повітря знижують чутливість наших смакових рецепторів до солоної та солодкої їжі приблизно на 30%.

    Дослідження, проведене на замовлення авіакомпанії Lufthansa, також показало, що пряні аромати в томатному соусі смакують краще під час польоту.

    Сухе повітря також знижує гостроту нашого нюху, в результаті чого їжа стає більш прісною на смак. Саме тому авіалінії зазвичай додають у свої страви більше спецій та солі.

    Втім, у тому, що наш нюх стає менш гострим, є й свої плюси. Адже зміна атмосферного тиску часто спричинює у пасажирів метеоризм.

   Знижений атмосферний тиск зменшує кількість кисню в крові пасажирів на 6-25%. Якби таку нестачу кисню діагностували би в лікарні, вам негайно призначили би його штучне введення.

      Однак на борту літака таке зниження, як правило, не шкодить здоровим людям. А от для пасажирів похилого віку або тих, в кого є труднощі з диханням, це може стати проблемою.

На борту літака ми п’яніємо швидше

      Втім, навіть незначний дефіцит кисню (гіпоксія) може впливати на нашу здатність мислити.

При нестачі кисню, яка відчувається на висоті 3,6 км над рівнем моря, у здорових дорослих людей відзначають погіршення пам’яті, зниження здатності виконувати обчислення та ухвалювати рішення.

       Ось чому правила авіаційної безпеки вимагають, щоби пілоти надягали кисневі маски, якщо атмосферний тиск в кабіні зросте вище рівня, притаманного висоті 3,8 км.

    Дослідження показують, що навіть на висоті 2,1 км у нас знижується швидкість реакції та дещо погіршуються розумові здібності.

   Австрійські дослідники нещодавно підрахували, що під час довгих перельотів наша шкіра втрачає до 37% вологи, що може спричинити свербіння.

    Низький рівень тиску та вологості повітря також посилює вплив алкоголю на організм та спричинює гірше похмілля наступного дня.

А для тих, хто страждає на аерофобію (страх літати), є ще одна погана новина.

“Гіпоксія підвищує тривожність, – пояснює Валері Мартіндейл, яка очолює Асоціацію аерокосмічної медицини при Королівському коледжі в Лондоні.

Авіаперельоти спричинюють не лише тривожність. Низка досліджень показала, що перебування на борту літака негативно впливає на психічний стан людини, збільшуючи напруженість і роблячи її менш привітною.

Переліт також виснажує нашу енергію та погіршує здатність організму боротися зі стресом.

https://www.youtube.com/watch?v=O_PmAYF8FbQ

Leave a Comment