Енергетичні напої: ковток бадьорості чи ворог – здоров’я

    Природні джерела додаткової енергії для людини були відомі з давніх-давен. Звичайно, одним із самих поширених був і залишається кофеїн, який містився у різних напоях. В історії є приклади використання більш сильних стимуляторів, таких як кущ кока в Південній Америці, ефедра і ката – в Азії. Жителі Монголії і Сибіру використовували женьшень, елеутерокок, аралію та інші стимулюючі рослини.

    Час не стоїть на місці, а тому потреби людини в кофеїні збільшились. І тут на зміну традиційним напоям, що містять кофеїн, приходять синтетичні енергетики. Виробники енергетичних напоїв стверджують, що їх продукція не приносить шкоди, обіцяючи приплив сил, бадьорість і піднесений настрій.  Але чи так це насправді? Спробуємо розібратись.

    У порівнянні з кавою енергетичні напої володіють рядом незаперечних переваг: містять комплекс вітамінів і глюкози, яка всмоктується в кров, вступаючи в окислювальні процеси і виробляючи необхідну енергію для мозку, м’язів; ефект бадьорості після вживання енергетичного напою триває в 2-3 рази довше, ніж після кави.

    Також, варто звернути увагу на склад цих “чудо” напоїв: карнітин, матеїн, мелатонін, таурин; женщень і гуарана – лікарські рослини тонізуючого властивості, сприяють очищенню печінки і виведенню з клітин молочної кислоти. Вітаміни групи “В” – нормалізують роботу нервової системи і головного мозку. Що ж, на перший погляд немає нічого загрозливого для здоров’я людини. Але все ж, медики застерігають любителів енергетичних напоїв і радять утримуватися від частого їх вживання. Максимальна доза – 0,33 л в день.

    Так в чому ж полягає їх шкода? В результаті вживання енергетичних напоїв підвищується артеріальний тиск і рівень цукру в крові. Сам енергетичний напій не насичений енергією, а витягує її з внутрішніх резервів людського організму. Після закінчення дії енергетичного напою настає втома, дратівливість, безсоння і депресія. Кофеїн, що міститься в енергетичному напої, виснажує нервову систему, і, крім того, викликає звикання.

Leave a Comment