Chemikool

Періодична таблиця

 Менделєєв виявив, що може організувати 65 елементів у таблиці таким чином:

– Чим вище атомна вага, тим  дальше елемент розташовується.
Наприклад, магній (атомна вага 24.3) поміщається праворуч від натрію (атомна маса23.0)

–  Подібні хімічні властивості у періодичній таблиці знаходяться в одному стовпці – схожих хімічних реакцій. Магній, наприклад, міститься в колонці лужних металів “.

Менделєєв розмістив на столі  усі відомі елементи. І більш того, Менделєєв побачив, що його стіл був неповним – там були місця, де елементи повинні бути, але ніхто не виявив їх.

Подібно до того, як Адамс і Леверє можна сказати, що виявили планету Нептун на папері, Менделєєв аналогічно показав, що виявив германій на папері.

Аналогічним чином, Менделєєв відкрив галій  і скандій  на папері, тому що він передбачив їх існування і їх властивості до їх фактичного відкриття.

Менделєєв зробив вирішальний ривок, це було кроком до подальшого прогресу. Менделєєв вірив, що хімічні властивості визначаються атомною вагою, що було розумним припущенням для 1869 року, хоча не повністю правильним.

У 1869 році поняття про електрон не було дослідженим, це сталося напротязі 27 років.

Насправді, треба було 44 роки для правильного пояснення закономірностей в періодичній таблиці Менделєєва .

Основні наукові висновки щодо Періодичної системи

“Якщо всі елементи розташовані в порядку їх атомної ваги, відбуватиметься періодичне повторення властивостей. Це виражається законом періодичності.”
Дмитро Менделєєв, Основи хімії, 1902.

“Ми маємо тут доказ того, що є в атомі фундаментальною величиною, яка збільшується за рахунок регулярних кроків при переході від одного елемента до іншого є величина може- заряд центрального позитивного ядра, про існування якого ми вже маємо певні докази “.
Генрі Мозлі,  1913.

Хімія атома залежить тільки від числа електронів, що дорівнює числу протонів і називається атомним номером. Хімія це просто цифри, ідея Піфагора має тут зміст. Якщо  атом з одним протоном, то це водень; два, гелій; ….. “
Карл Саган, 1980.

  Сайт “Chemikool” варто відвідати, оскільки тут можна почерпнути відомості про періодичну систему Менделєєва: історію дослідження, відкриття, наукові досягнення, думки вчених.

 

За детальнішою інформацією перейдіть за посиланням:

  1. http://www.chemicool.com/

Підготувала: студентка групи БП-42 Гевчук О.

 

 

Leave a Comment