Цікаві факти про крокодилів!!!

   

Крокодил — це незвичайна тварина з точки зору тривалості існування на нашій планеті. Цей плазун старший за всіх наземних істот і тільки деякі птахи можуть більш-менш оскаржувати старійшинство крокодила. Ці рептилії, на думку вчених, з’явилися десь 250 млн. років тому.

Крокодили здавна займають почесне місце серед тваринних культів, їм поклонялись як богам та поважали в багатьох культурах стародавнього світу. І навіть сьогодні ці неймовірні істоти викликають жах в людей яким доводилось зустрічатись з ними в дикій природі.

У наших широтах їх можна зустріти лише в зоопарках.

Деякі цікаві факти із життя крокодилів:

1. Крокодили наділені здатністю відрощувати нові зуби. Процедура може повторюватися приблизно сто разів. У порожнистих підставах старих зубів крокодила розвиваються нові.

2. Крокодил розпізнає найбільш незначні коливання у воді завдяки рецепторам, розташованим на щелепі. Саме ця здатність дозволяє хижакові дізнатися місце положення видобутку, що знаходиться навіть на великій відстані.

3. Крокодили, що живуть у наш час, пристосувалися до життя у воді, так і на суші. Вчені стверджують, що приблизно 3000 років тому, жили крокодили тільки на землі.

4. Предки «сучасних динозаврів» за зростом були вище людини. Їх довжина сягала до 13 метрів.

5. Крокодил здатний протягом року обходитися без їжі. Ці хижаки довгожителі. Деякі особини живуть сотні років.

6. Крокодили є канібалами. Це означає, що більш великий і сильним може з’їсти меншого. Якщо тварина на своєму шляху зіткнеться з чужою кладкою або ж з вилупленими дитинчатами, крокодил неодмінно знищить їх.

7. Як би агресивно між собою не билися представники даного виду і як би сильні й страшні не були їхні рани, у них ніколи не буває ні запалення, ні тим більше, гангрени. Вчені стверджують, що кров крокодилів містить антибіотик, які запобігають розмноженню бактерій.

8. Шлунок крокодила містить так звані гастроліти. Це камені, проковтнуті крокодилом, для того, щоб у шлунку перетиралась тверда їжа. Вага каменів досягає 5 кілограм.

9. З давніх часів жителі Китаю вживали в їжу м’ясо крокодилів. З цією метою багато відгодовували цих хижаків у себе вдома. Крокодила прив’язували біля входу у двір довгим ланцюгом.

10. «Крокодил» в перекладі з грецької мови означає «кам’яний черв’як».

11. Око крокодила наділений третім прозорим століттям, завдяки якому у тварини не виникає труднощів із зором під водою.

12.Osteolaemus tetraspis — це найменший карликовий вид крокодилів, дорослі особини якого насилу досягають двох метрів. Крім того, це сухопутний крокодил.

 

Карликовий вид крокодилів

13. Після вилуплення самка обережно переносить потомство до води у своїй щелепі.

Крокодили мають дуже міцний зв’язок між матір’ю і дитинчатами

14. При храмах у Стародавньому Єгипті жили одомашнені крокодили, яких дуже поважали і після смерті навіть муміфікували та з почестями хоронили у спеціальних саркофагах.

15.Навіть сьогодні в Новій Гвінеї є плем’я тотемним богом якого є крокодил. Крім того що люди племені поклоняються крокодилам вони навіть роблять спеціальні шрами на шкірі, щоб бути схожими на них.

Для більш детального ознайомлення із цими загадковими істотами, пропоную переглянути відеоматеріл:

 

https://www.youtube.com/watch?v=oGOxaoFAriA&t=8s

Перейдіть будь-ласка за посиланням, щоб дізнатись більше:

https://www.youtube.com/watch?v=xVT3Mz1k2rU

 

Leave a Comment