Цікаві факти про водяних мешканців

Всі ми знаємо, хто приблизно населяє водойми, але найцікавіші факти про риб, які зібрані в цій статті не залишать байдужим нікого.
1. Найнебезпечнішою і лютою рибою визнана піранія. Даний вид проживає в повільних, але широких річках в Південної Америки. Піранії нападають на кожну живу істоту, яка потрапляє у воду не залежно від його розмірів. На жаль, в 1981 році в Бразилії від цих риб загинуло три сотні осіб, які опинилися у водах біля Обідуса після корабельної аварії.
2. Найстарішою рибою була самка європейського вугра — Патті, яка прожила 88 років, (більшість з яких — в акваріумі шведського музею). Вчені підрахували, що дана риба народилася в Саргасовому морі приблизно в 1860 році. Спіймана вона була у віці трьох років.
3. У природі існує різновид риб, які можуть залізти на дерево. Анабас, так вона називається, має зябра, здатні приймати кисень з повітря підвищеної вологості. Рибка може «гуляти» по суші і навіть залазити на дерева. І все це — у пошуках кращого місця існування.
4. Найбільшою рибою названа китова акула. Вона мешкає у водах Тихого, Індійського і Атлантичного океанів і харчується планктоном. Найбільший екземпляр був виловлений в Пакистані, біля о. Баба (недалеко від Карачі) в 1949 році. У довжину акула досягала 12,65 м, в обхваті — 7 м, а важила 21 тонну.
5. Найбільша прісноводна риба — це сом. Так, в дев’ятнадцятому столітті був спійманий екземпляр вагою 336 кг і завдовжки 4,5 м. До речі, сьогодні будь-яка прісноводна риба, вагою від 90 кілограм і довжиною від 183 см вважається великою.
6. Вітрильник — найшвидша рибка. При спеціальних випробуваннях, які були проведені у Флориді, вітрильник подолав 91 м за 3 секунди, тобто зі швидкістю 109 км/год.
7. На найбільшій глибині, відомомій людству, де можна знайти хребетних, живе бассогігас. Цю рибку виловили з глибини 8 км  .
8. Цікаві факти про риб стосуються також найменших її різновидів. Наприклад, найменша рибка (з найкоротшим тілом) — це карликовий бичок. Він мешкає в Індійському і Тихому океанах. Причому, самці — на одну десяту міліметра менші від самок: 8,9 мм проти 9.
9. Карликова пандака — найменша прісноводна риба. Вона, практично, прозора. Мешкає карликова пандака в озерах Філіппін. Самці цього виду риб важать 5 міліграм і мають довжину — 7-10 мм.
10. Сінарапан — найменша промислова рибка. Це — різновид бичка, який мешкає в озері Бухи о. Лусон, Філіппін і знаходиться під загрозою зникнення. Його довжина — всього лише 10-13 мм. Тому, щоб отримати брикет сушеної риби в півкілограма потрібно 70 тисяч таких рибок.
11. Арктична ціанея — найбільша в світі медуза. Її можна знайти на північному сході Атлантичного океану. У 1970 році такий екземпляр був викинутий на берег. Довжина щупалець медузи становила 36,5 м, а діаметр дзвону (або парасольки) майже 2 м.

 

Leave a Comment