Урок на тему: “Травлення людини”

 В конспекті з’ясовано біологічне значення травлення; ознайомлення учнів з будовою та функціями травної системи.

Травлення – це сукупність фізичних, хімічних і фізіологічних процесів, забезпечуючи обробку і перетворення харчових продукті хімічні сполуки, здатні засвоюватися клітинами організму.

«Ми є те, що ми їмо», – казав Гіппократ.

Система травлення складається із травного каналу (ротова порожнина, стравохід, шлунок, дванадцятипала кишка, тонкий кишечник, товстий кишечник) та травних залоз (слинні, шлункові, підшлункові, кишкові).

Стінки травного каналу складаються із слизової оболонки, яка продукує слиз; підслизової оболонки, яка утворює складки і містить нервові рецептори та травні залози; м’язової оболонки, що складаються з непосмугованих (гладеньких) м’язів: шлунок має 3 шари м’язової оболонки (поздовжній, кільцевий, поздовжній), кишечник – 2 шари (поздовжний – зовнішній, кільцевий – внутрішній); серозної або сполучної (зовнішньої) оболонки.

Система травлення виконує такі функції:

  • секреторну – полягає у виробленні секреторними клітинами травних залоз секретів (слини, шлункового, підшлункового та кишкового соків, жовчі);
  • моторну, або рухову – здійснюється мускулатурою травного апарату і забезпечує жування, ковтання та просування їжі (хімусу) по травному тракту;
  • всмоктувальну – здійснюється слизовою оболонкою органів травлення; з порожнини органів травлення у кров та лімфу активно та пасивно проникають продукти розщеплення білків, жирів, вуглеводів (амінокислоти, гліцерин і жирні кислоти, моносахариди), вода, солі, лікарські речовини;
  • аналізаторну – полягає в участі рецепторів органів системи травлення в оцінці якості їжі, що надходить до шлунку.

Відділи травної системи:

ВідділБудоваЗначення
Передній відділРотова порожнина
(губи, язик,зуби)
глотка,стравохід
механічна обробка
їжі, знезараження,
початкове розчеплення
Середній відділШлунок,тонкий і
товстий кишечник
хімічне розчеплення й
усмоктування,
формування калу
Задній відділпряма кишканагромадження та
виведення калу

Види травлення

Виділяють три види травлення за місцем, де фермент впливає на речовину:

  • Внутрішньоклітинне травлення, що відображає свою назву. Цей вид травлення відбувається всередині клітини при захопленні речовини за допомогою фагоцитозу. У людини таке травлення можна побачити в імунних клітин.
  • Порожнинне травлення відбувається на значній відстані від секреторних клітин, в порожнині шлунково-кишкового тракту.
  • Мембранне травлення здійснюється ферментами, що знаходяться на мембрані клітини при контакті з нею речовини. Таке травлення можна виявити в тонкому кишечнику, де відбувається остаточне розщеплення і всмоктування речовин.

8 фактів про травлення:

  1. Наш травний тракт являє собою 9-ти метрову трубу, яка починається в роті і закінчується анальним отвором.
  2. У тонкій кишці стільки складок, аж до самих мікроскопічних, що загальна площа поверхні її становить 250 квадратних метрів. Цього достатньо, щоб покрити тенісний корт.
  3. Людина з’їдає в середньому близько 500 кг їжі на рік…
  4. Кожен день ми виробляємо близько 1,7 літрів слини. Кількість слини регулюється автономною нервовою системою, тобто цей процес відбувається автоматично.
  5. В середньому шлунок дорослої людини може витримати близько 1 літра їжі.
  6. Щоб перетравити їжу, теж потрібні калорії, що становить від 5 до 15 відсотків наших енерговитрат. Найбільше енергії потрібно для переварювання білків і алкоголю.
  7. Пікацизм або збочений апетит – це порушення харчування, при якому в людини розвивається потреба є неїстівних речах, таких як фарба, крейда і бруд. Вона проявляється у 30 відсотків дітей, і причина її не відома. Є припущення, що в усьому винен недолік якихось мінералів.
  8. Найгучніша відрижка, яка була зафіксована, становила 107,1 децибел, що можна порівняти з гучністю бензопили. Її володарем став британець Пол Ханн (Paul Hunn) який продемонстрував свої здібності на цьому відео.

Leave a Comment