Урок на тему: “Живлення рослин. Мінеральне живлення”

По суті ,все життя залежить від грунту….Не може бути життя без грунту, а грунт – без життя, вони еволюціонували разом.”

Ч. Е. Келлог

Інтенсивне землеробство без мінеральних добрив – це сьогодні такий самий оксюморон, як гарячий лід чи крижане полум’я. Кожен аграрій знає: скільки “вкинеш” у землю, стільки з неї і отримаєш, тому добрива є важливою складовою сучасного рослинництва. Проте чи все ми робимо правильно та чи застосовуємо саме оптимальні підходи до мінерального живлення? Навіть досвідченим агрономам часто доводиться на власному досвіді переконуватись, що у знаннях та уявленнях про повноцінне мінеральне живлення є деякі “білі плями”. Тож не зайвим буде ще раз нагадати про основи такого живлення.

Живлення – це обмін речовин між рослиною і навколишнім природним середовищем, перехід речовин з ґрунту і повітря в рослину до складу органічних сполук, які синтезуються в рослинному організмі, та виведення частини їх із нього.

Пропоную згадати принципи будови корення для більш детального розуміння мінерального живлення рослин
Урок "Поняття про живлення. Види живлення"

Вода і мінеральні солі надходять до рослини в основному через корені з ґрунту. Цей процес називається мінеральним живленням. У цьому процесі особливо важливу роль відіграють кореневі волоски в зоні всмоктування. Ось чому ґрунтове живлення ще називають кореневим живленням. Воно забезпечує надходження до рослини води і мінеральних солей.

Рослина здатна регулювати надходження мінеральних речовин: через клітини внутрішнього шару кори кореня можуть проникати тільки ті речовини, які необхідні рослині в даний період життя. Частина елементів може надходити з грунту-кореневе живлення , а частина з повітря – позакореневе(повітряне) живлення 

Найбільше рослині потрібні:

  • азот
  • калій
  • фосфор
Назва елементаНорма
азот 2 – 6 % від загальної кількості добрив
калій3 – 4 % від загальної кількості добрив
фосфор4 – 6 % від загальної кількості добрив

Фізіологічна роль макроелементів

Азот (общие сведения) | ООО "ДиПи Эйр Газ"

Fósforo (Р) es un macroelemento especialmente importante en maduración de  frutos y plantas, lo necesitan durante

  • бере активну участь у процесі біосинтезу білків (утворення білків)
  • активізує наростання вегетативних органів – стебел, листків
  • збільшує вміст білків у репродуктивних органах -плодах, насінні
  • підвищує рівень засвоєння з ґрунту, таких елементів, як калій, фосфор, кальцій, марганець, магній, молібден, мідь

Оптимальне фосфорне живлення рослин стимулює всі процеси, що пов’язані з заплідненням квіток, зав’язуванням, формуванням і дозріванням плодів.

Дефіцит того чи іншого елемента може призвести до втрати життєвих функції рослини, прояви яких можуть бути різноманітні.

Оптимізація мінерального живлення сільськогосподарських культур завжди була важливим завданням для людини, починаючи з перших етапів сільського господарства на зорі історії і закінчуючи сучасністю. Сучасні технології вирощування сільгоспкультур, безумовно, відрізняються від технологій минулого, проте, фундаментальні питання, такі як: специфічна роль кожного елементу живлення, оптимальні строки і способи внесення добрив, їх розчинність у воді та інше все ще залишаються головними при розробці системи живлення

Leave a Comment