“Травлення в ротовій порожнині”

Яка будова ротової порожнини? Травний канал починається ротовою порожниною. У ній оцінюється смак їжі, визначається її придатність (їстівне чи неїстівне), починаються процеси механічного (пережовування) та хімічного (розщеплення за участі ферментів) перетворення їжі. (Рис. 1)

Рис. 1 Ротова порожнина

Язик і визначення смаку їжі в ротовій порожнині. Язик – це рухливий м’язовий орган, утворений посмугованою м’язовою скелетною тканиною, на слизовій оболонці якого містяться смакові рецептори ( язикові сосочки) . У цих сосочках розташовані рецептори різної чутливості. У людини розрізняють за формою чотири види язикових сосочків: ниткоподібні, грибоподібні, жолобуваті, листоподібні. Завдяки цим рецепторам ми визначаємо смак їжі, а також якість речовин, що надійшли до ротової порожнини. Крім того, язик бере участь у перемішуванні їжі, ковтанні, а разом з губами та зубами – у формуванні членороздільних звуків мови.

Зуби та механічна обробка їжі. У ротовій порожнині розташовані зуби, які слугують для відкушування і пережовування їжі. Вони закріплені в лунках зубних відростків нижньої та верхньої щелеп (зубних альвеолах). Слизова оболонка, що вкриває зубні відростки щелеп, утворює ясна (Рис. 2).

Рис. 2 Зовнішня будова, розміщення зубів на щелепах
Рис. 3 Внутрішня і зовнішня будова зуба

Усі зуби мають загалом однакову будову. Кожний зуб складається з коронки, шийки і кореня (Рис. 3). Коронка виступає над яснами і зовні вкрита твердою зубною емаллю. Під емаллю міститься речовина, за будовою схожа на кісткову тканину –дентин. Усередині зуба є порожнина, заповнена пухкою сполучною тканиною, судинами і нервами – пульпа. Місце переходу коронки в корінь має назву шийка зуба, що занурена в ясна. Корінь зуба оточений твердою речовиною – зубним цементом. Він кріпить зуб до кістки щелепи. 

Рис. 4 Слинні залози

Хімічна обробка їжі в ротовій порожнині. Процеси ферментативного перетравлення їжі починаються в ротовій порожнині. У цьому процесібере участь слина, яку виробляють слинні залози. У людини є три пари великих слинних залоз: привушні, підщелепні і під’язикові (Рис. 4). Крім великих слинних залоз, слизова оболонка рота всіяна численними дрібними слинними залозами.

Склад слини. Слина містить 99% води, солі, органічні речовини, головним чином білки (близько 1%) і слиз (муцин). Ферменти слини амілаза і мальтаза починають розщеплювати складні вуглеводи (крохмаль) на простіші (глюкозу). У слині, крім зазначених ферментів міститься лізоцим.

Підготувала студентка групи БП-41 Юнко Катерина за матеріалами відкритих джерел.

Leave a Comment