Сила мозку

Людський мозок – найскладніша, непізнана, і творчо обдарована система пізнання світу. Дослідженнями діяльності цієї непізнаної до кінця системи займаються учені: біологи, нейрофізіологи, психологи. Іноді від них ми дізнаємося цікаві факти про людський мозок.

1. Мозок використовує менше енергії, ніж лампочка в холодильнику

Вчені підрахували, що мозок використовує приблизно 12 Ват енергії. Цікаво, що для постачання його цією енергією вистачає два банани в день – ніякій лампочці у світі не вистачить такої кількості енергії.1377711720_-razminka-dlja-mozga-vpishi-v-nezapolnennuju-kletochku-chislo_5512_s__1

2.Чому ми не можемо зосередитися на телефонній розмові в галасливій кімнаті?

Тому що мозку складно фокусуватися на звуці з динаміка телефону, якщо в кімнаті дуже шумно. Увага тоді розсіюється, і навіть на найсерйознішій розмові просто неможливо зосередитися. Це дійсно проблема для мозку – він постійно «перескакує» то з голосу друга з телефону, то на шум в кімнаті. Для того, щоб допомогти самому собі, варто скористатися давнім способом – просто прикрити вільне вухо рукою, і тоді все повинно налагодитися.

3. В мозку є центр гумору

Давно психологами вже помічено, що сміємося ми тому, що, слухаючи смішну історію, наш мозок вибудовує подальший ланцюжок подій. Жарт закінчується абсолютно нелогічно, несподівано, не так, як повинно бути. Спочатку мозок впадає в ступор від несподіванки, а потім ми починаємо усвідомлювати жарт і сміємося. Звичайно ж, ступор триває долі секунди, а не хвилини.

4. Сонячне світло викликає чхання

Так відбувається тому, що сонячні промені, які потрапляють в ніс, впливають дратівливо на певні центри. Сигнал від цих центрів поступає в спеціальний відділ мозку, що називається lateral medulla. Ось цей-то відділ і відповідає за таку важливу функцію, як чхання. Якщо його пошкодити, то людина втрачає здібність до чхання.

5. Позіхання допомагає прокинутися

Не дивлячись на те, що позіхання зазвичай асоціюється з сонливістю, воно навпаки, допомагає нам прокинутися. Це відбувається тому, що при позіханні великі об’єми повітря поступають в легені, збагачуючи кров. Збагачена киснем кров потрапляє в мозок, і той починає активніше працювати, а ми відчуваємо, як дрімота відступає.

6. Ваша підсвідомість «розумніша» за Вас              

Або, принаймні, потужніша. У одному з досліджень людям демонструвалася складна картинка. Людям потрібно було вмить, не думаючи, вказати на те, що дослідники мали на увазі. Більшість випробовуваних із завданням справилася вмить. Іншій групі запропонували спочатку подумати і саме обдумано вказати на потрібний сектор на малюнку. І що? Повний провал, при тому, що на вирішення задачі давалося декілька годин.

Взятися за розум ніколи не пізно!!!

Взятися за розум ніколи не пізно!!!

7. Розумова робота не стомлює мозок   

Виявлено, що склад крові, що протікає через мозок незмінний протягом його активної діяльності, скільки б вона не продовжувалася. При цьому кров, яку беруть з вени людини, що пропрацювала цілий день, містить певний відсоток «токсинів стомлення». Психіатри встановили, що відчуття стомлення мозку обумовлюється нашим психічним і емоційним станом.

8. Для повноцінної роботи мозку потрібно випивати достатню кількість рідини    

Мозок, як і весь наш організм, складається приблизно на 75% з води. Тому, щоб тримати його в здоровому і робочому стані, потрібно випивати необхідну вашому організму кількість води. Тим же, хто намагається схуднути за допомогою пігулок і чаю, що виганяють з організму воду, слід бути готовим до того, що одночасно з втратою ваги вони втратять і  працездатність мозку.

9. Мозок прокидається довше за тіло  

Інтелектуальні здібності людини відразу після пробудження нижчі, ніж після безсонної ночі. Дуже корисно, окрім пробіжки і сніданку, що підсилюють метаболічні процеси, що відбуваються у вашому тілі, зробити і маленьку розминку мозку. Це означає, що не варто з ранку включати телевізор, а краще щось небагато почитати або розгадати кросворд.

Підготувала: студентка 41 групи хіміко-біологічного факультету Кука Ірина Вікторівна

Leave a Comment