Різноманітність ссавців

Велич і моральний прогрес нації можна виміряти тим, як ця нація відноситься до тварин.(с) Махатма Ганді



Савці клас теплокровних хребетних тварин, які характеризуються високим розвитком кори великих півкуль головного мозку, наявністю молочних залоз, та переважно волосяним покривом. На сьогоднішмій день відомо 6399 видів сучасних ссавців. Завдяки теплокровності і високому рівню організації ссавці пориширились по всій території землі, від тропіків до високих широт, від холодної арктики до океану. Сучасних ссавців поділяють на два підкласи: Яйцекладні (або Першозвірі) та Живородні (або Справжні звірі). До першого підкласу належить лише один ряд Однопрохідні. Другий підклас об’єднує два інфракласи: Сумчасті (з одним одноіменним рядом) та Плацентарні (який охоплює 17 рядів сучасних і 14 рядів вимерлих ссавців).

Декілька цікавих фактів про ссавців



? Вовк у горах Тянь-Шань піднімається на висоту до 7000 м, козуля в Карпатах – 1700 м, а снігова полівка – до 2000 м. Із водних ссавців кашалоти можуть занурюватися на глибину до 2-3 тис. м.
? у слонів триває близько двох років. Це більше, ніж у китів (16 місяців) і верблюдів (15 місяців). Новонароджений слон важить близько 120 кг.

? Гривистий вовк за зовнішнім виглядом схожий на лисицю (за винятком довгих ніг). Однак, це не лисиця, і не вовк, не дивлячись на схожу назву виду.

? Коні прекрасно бачать у темряві.
Домашні коні дуже прив’язуються до господаря і страждають від відсутності уваги з його боку. Кінь виношує вагітність майже рік (приблизно 340 днів). Більше фактів про коней

? Коти не можуть рухати щелепами з боку в бік, тому їм не вдається прожувати занадто великі шматки їжі.
 У спокійному стані всі кішки, крім гепарда, ховають кігті. Гепарди ж втягувати кігті не вміють.
? Свиня здатна верещати на 3 децибели вище звуку надзвукового авіалайнера. Свині є соціальними тваринами, які вміють дружити і які намагаються триматися поруч з “близькими по духу”. Серцевий клапан свині підходить для людини і використовується під час пересадки.

? Як не дивно, кролики та зайці, хоч є дуже схожими видами не схрещуються між собою.  Зайці і кролики швидко розвиваються. Вони дуже плодючі та можуть розмножуватись вже через 4-5 місяців після народження.

? Єноти дуже дратівливі. Вони легко вступають у сутички з котами, собаками і навіть птахами Єнот може лазити по деревах вниз головою. Зустрічаються випадки, коли дикі пухнастики пробираються через вікна до мешканців багатоповерхівок.

? Самці приматів лисіють точно так як і чоловіки, це в них закладено генетично. Більшу частину свого вільного часу ( одну п’яту всього дня) мавпи приділяють догляду за зовнішністю один одного

? ?µ?·???»?????°?? ???????????? ?·???±???°?¶?µ???? ?·?° ?·?°?????????? "???????????? ???????? ???µ?????????° ???°?????°"
Червона панда

підготувала студентка 4 курсу Павлюк Вікторія за матеріалами з відкритих джерел

Leave a Comment