Рукокрилі

Рукокрилі — це ряд плацентарних ссавців тварин типу хордові, відмінною рисою яких є здатність до польоту.

Рукокрилі поділяються на два підряди:
— кажани (17 родин);
— крилани (1 родина).

Характеристика ряду рукокрилі. Розміри тварин різних видів істотно відрізняються. Найбільші рукокрилі — летючі лисиці калонг, що досягають в довжину 40 см і масою до 1 кг. Найменший представник даного ряду – свиноносий кажан довжиною близько 3 см і масою 1,7 г. У процесі пристосування до польоту передні кінцівки перетворилися на крила: передпліччя, п’ясткові кістки і фаланги пальців (крім першого) сильно видовжені; між плечем, передпліччям, пальцями, боками тіла, задніми кінцівками і хвостом натягнута тонка літальна перетинка. У них розвинений кіль, до якого прикріплюються м’язи, що забезпечують рух крила. Зуби — комахоїдного типу. З органів чуття добре розвинені органи слуху і дотику, тоді як зір недорозвинений. Більшість видів здатні до ехолокації. Для орієнтування у просторі вони видають ультразвукові сигнали (частота коливань від 12 до 190 тис. Гц/с), які відбиваються від предметів, розташованих на їхньому шляху, і вловлюються тваринами за допомогою великих вушних раковин. Поселяються вони в дуплах дерев, на горищах будинків, у печерах. Удень ховаються, а в сутінках ловлять комах. На зиму впадають у сплячку, збираючись у печерах, дуплах дерев; деякі види мігрують у теплі краї.

Поширення рукокрилих — широко поширені по всьому світу, виключаючи полярні зони та відкриті водні простори. Найбільш численна ця група тварин в теплому кліматичному поясі тропіків — в Азії, Африці, Австралії.

Рукокрилі харчуються комахами, деякі можуть вбивати і поїдати дрібних тварин — мишей, жаб, птахів, ящірок. Їжею для багатьох видів кажанів є плоди, квіти, нектар, тощо.

Розмноження рукокрилих ссавців. Шлюбний сезон у багатьох рукокрилих починається через чотирнадцять днів після прокидання від зимової сплячки. Парування відбувається на деревах. Тривалість вагітності варіює від 44 діб у нетопира-карлика до семи місяців у вампірів. Взимку розвиток ембріонів припиняється і знову продовжується вже тільки навесні (є латентна стадія). Самки кажанів народжують одного або двох дитинчат. Тропічні види приносять по два приплоди на рік. Самки годують малюків молоком майже до тримісячного віку, поки вони не навчаться літати.

Представники рукокрилих тварин — вухань, вечірниця руда і мала, нетопир малий, кажан, вампір.

Значення рукокрилих кажанів в господарстві людини полягає в тому, що вони знищують комах-шкідників в нічний час. У тропіках багато рослин запилюються нектароїдними кажанами. Поїдаючи плоди рослин, рукокрилі беруть участь у поширенні насіння. В Африці м’ясо деяких рукокрилих вживають в їжу. Деякі види рукокрилих приносять шкоду. Вони можуть шкодити садам фруктових дерев. Вампіри нападають на домашніх тварин і є переносниками збудників небезпечних захворювань.

Що робити, якщо до квартири залетів кажан?

Дуже часто люди, які знаходять кажана в себе вдома, лякаються і викидають, або травмують рукокрилих. Спеціалісти центру реабілітації кажанів зазначають, що боятися кажанів не варто. Якщо кажан залетів до квартири у теплу пору року, просто відчиніть вікно і кажан вилетить сам. Якщо ж кажан потрапив до помешкання взимку, то його необхідно спіймати і передати спеціалістам. Для того, що спіймати кажана необхідно надягти рукавицю, дочекатися поки він сяде, а потім покласти до будь-якої коробки. У центрі зазначають, що всі рукокрилі є досить рідкісними і занесені до Червоної книги України, саме тому не варто вбивати чи викидати кажанів.

Leave a Comment