Побутові токсиканти
Токсикант — це окремий чи комплексний чинник з притаманними лише йому фiзичними, хiмiчними, фiзико-хiмiчними та медико-біологічними властивостями, що викликають патологiчнi змiни аж до розвитку незворотних уражень органiв, систем, органiзмiв екологiчних систем.
За фізіологічним впливом на організм людини всі шкідливі речовини поділяються на такі групи:
1 подразнюючі | вражають шляхи дихання, очі, шкіру, слизові оболонки |
аміак, кислоти, сірчисті сполуки
|
|
2 задушливі |
які викликають токсичний набряк легень |
сірководень, вуглекислий газ, метан, інертні гази, азот
|
|
3 наркотичні |
причиняють наркотичний вплив і впливають на центральну нервову систему
|
ацетон, бензин, леткі вуглеводні сполуки | |
4 соматичні |
захворювання основних систем органів людини |
миш’як, ртуть, свинець
|
|
5 канцерогенні речовини |
виникнення злоякісних новоутворень |
аміни, азбест, нікель, хром |
За способом використання людиною виділяють
ліки |
відходи |
пестициди |
розчинники |
харчові добавки |
продукти хімічного синтезу і спеціальних видів виробництв |
продукти хімічних виробництв |
палива і мастила |
домішки |
косметику |
фарбники |
За умовами впливу на організм розрізняють
забруднювачі довкілля |
бойові отруйні речовини |
виробничі і побутові токсичні речовини |
Шкідливі речовини здатні проникати в організм людини через:
- органи дихання
- органи травлення
- шкіру
- слизові оболонки
спричиняючи негативну дію на імунну систему загалом та окремі органи людського організму зокрема. З часом вплив токсичних речовин, безумовно, призведе до виникнення найрізноманітніших захворювань різної важкості.
Побутова сфера, в якій людина проводить більшу частину життя, насичена небезпечними хімічними речовинами. Це засоби побутової хімії, лікарські речовини, хімічні харчові добавки. Побутова хімія, здавалося б повинна бути нешкідливою, але це далеко не так.
Хімічні речовини, в якій би якості, напрямку їх не використовували залишаються небезпечними. Сучасний побут, житлове помешкання практично не мислимо без лікарських препаратів і так званої побутової хімії – миючі засоби у вигляді порошків та паст, розчинників, емалі та фарби, мінеральні добрива та пестициди – головним чином – інсектициди (для знищення комах).
Вдома ми дихаємо повітрям, в якому концентрація хімічних токсичних речовин у кращому випадку в півтора рази (часто у десять разів) більше, чим зовні. Велику небезпеку складають меблі з деревино-тирсових плит (ДТП), які просочені полімерами. Поступово, дуже повільно з них виділяються формальдегід (надзвичайно небезпечна речовина), аміак та фенол, отруюючи повітря кімнати, а значить її мешканців. Меблі, особливо якщо вони нові, це суцільна хімічна небезпека, тому що просочені достатньо отруйними полімерами – фенолоформальдегідними, епоксидними, діановими смолами. З-за них меблі ще й пожежонебезпечні.
Отруйними є випаровування пральних порошків, фарб, лаків, розчинників і шампуней – їхня присутність, як правило, непомітна і це заважає нам уловити зв’язок між якістю повітря і станом нашого здоров’я. Тому, недбале їх зберігання або неправильне використання часто призводить до отруєнь.
Особливої уваги потребує лікарська небезпека, бо і в побуті, і виробництві часто виникають ситуації, в яких використовують ліки. Але особливо це характерно саме для побуту, де вони майже безконтрольні. Тут широко розповсюджені лікарські препарати, основою яких частіше всього є синтетичні хімічні речовини, а отже до них треба відноситися з обережністю.
Дуже часто при неправильному вживанні – передозуванні, одночасному прийомі кількох ліків спостерігаються небезпечні явища. Особливо небезпечні ліки в руках дітей, які ваблять їх своїм гарним виглядом.
Токсичні ефекти виявляються при передозуванні або дуже швидкому насиченні організму ліками, іншими токсичними речовинами, через що печінка не може знешкодити їх надлишок, а нирки – вивести з організму.
Не менш небезпечними можуть бути харчі, які містять різні домішки з різноманітними функціями – хімічні харчосмакові домішки, які застосовують у продуктах харчування. Санітарні правила і норми визначають номенклатуру таких домішок – це природні або синтетичні речовини, що спеціально вводяться до складу продуктів харчування для надання їм визначених якостей. Всі такі добавки позначають буквою “Е” з цифровим кодом. До них віднесені ароматизатори, барвники, консерванти, регулятори кислотності, антиоксиданти, емульгатори, стабілізатори, загущувачі, зволожувателі, наповнювачі.
З усіх цих речовин в Україні офіційно заборонені до застосування в продуктах харчування чотири речовини: Е121 – барвник “Цитрус червоний”, Е123 – барвник амарант, Е239 – консервант гекса-метилентетрамін, Е240 – консервант формальдегід. Але є речовини, що не одержали абсолютного статусу дозволених до застосування через недостатню інформацію про їхню біологічну дію на людину.
Крім цього варто пам’ятати, що консерванти Е 103, 105, 121, 125, 126, 130, 131, 142, 152, 210, 211, 213-217, 240, 330 та 477 можуть сприяти появі злоякісних пухлин, добавки Е 221-226, 338-341, 407, 450, 461-466 є стимуляторами захворювань шлунково-кишкового тракту. Алергенами можуть бути Е 230-232, 239, 311-313. Хвороби печінки і нирок викликають консерванти Е 171-173, Е 320-322.
Не меншою небезпекою є мікроорганізми, для розмноження яких дуже підходять температура, вологість житлового помешкання.
Leave a Comment
Щоб відправити коментар вам необхідно авторизуватись.