Палички і колбочки сітківки ока

palochki-kolbochki-setchatki-glaza є чутливими рецепторами сітківки ока перетворюючий світлове роздратування у нервовий, тобто вони перетворюють світло в електричні імпульси, які по зоровому нерву надходять у мозок. Палички відповідальні за сприйняття в умовах зниженого освітлення (відповідають за нічний зір), колби – за гостроту зору і кольоросприйняття (денний зір). Розглянемо кожен з видів фоторецепторів окремо.

Палички мають форму циліндра з нерівномірним, але приблизно рівним діаметром кола по довжині. До того ж довжина (рівна 0,000006 м або 0,06 мм) у 30 разів перевищує їх діаметр (0,000002 м або 0,002 мм), із-за чого видовжений циліндр дійсно дуже схожий на паличку. В оці здорової людини налічується близько 115-120 мільйонів паличок.  Паличка ока людини складається з 4 сегментів: palochki-setchatki-glaza

1 — Зовнішній сегмент (містить мембранні диски),

2 — Сполучний сегмент (вія),

3 — Внутрішній сегмент (містить мітохондрії),

4 — Базальний сегмент (нервове з’єднання).

Колбочки отримали таку назву завдяки своїй формі, схожій на лабораторні колби. Довжина колби дорівнює 0,00005 метра, або 0,05 мм. Її діаметр у самому вузькому місці становить близько 0,000001 метра, або 0,001 мм, і 0,004 мм в найширшому. На сітківці здорової дорослої людини близько 7 мільйонів колбочок.

Колбочки менш чутливі до світла, інакше кажучи, для їх збудження потрібно світловий потік в десятки разів інтенсивніше, ніж для порушення паличок. Однак колбочки здатні обробляти світло інтенсивніше паличок, з-за чого вони краще сприймають зміна світлового потоку (наприклад, краще паличок розрізняють світло в динаміці при русі об’єктів щодо очі), а також визначають більш чітке зображення.

Колбочка людського ока складається з 4 сегментів:

kolbochki-setchatki-glaza

1 — Зовнішній сегмент (містить мембранні диски з йодопсином),

2 — Связующтретій сегмент (перетяжка),

3 — Внутрішній сегмент (містить мітохондрії),

4 — Область синаптичного з’єднання (базальний сегмент).

 

 

Підготувала  студентка БП 41 Рудюк Альона

Leave a Comment