Оформляємо квітник

Квітів багато не буває! Ще недавно здавалося, що створивши чарівну клумбу, гравійний квітник або гірку, краще і придумати нічого не можна. Але проходить час, у вас приходять нові свіжі ідеї, з’являються цікаві сорти, і ваш квітник не здається вже вам таким же ідеальним, як раніше. У вас з’являється бажання щось додати до нього, провести реконструкцію, підправити якісь штрихи і помилки. Створення квітників на ділянці – справа тривала і складна.

Дизайн: почнемо з правил:

Треба враховувати багато факторів для того, щоб він став гармонійним. А це не завжди відразу виходить. Одним з основних правил при створенні квіткової композиції є підбір рослин по висоті. У рабатці низькі види необхідно висаджувати ближче до газону або доріжці, а у клумбі – по краю. Середньорослі розташовуються в середині, найвищі займають місце на задньому плані, а в клумбі – в центрі.

У клумбі найчастіше рослини висаджують, дотримуючись геометричного малюнка.

Є й інші важливі фактори при формуванні квітника, наприклад, забарвлення листя або квітів. Тут має значення тільки ваш смак, бажання або настрій. Але крім того, існують певні закони гармонії, які диктують, які кольори поєднуються один з одним, а які ні. Можна створити композицію в одному кольорі – це буде цікаво виглядати: білі, рожеві, сині квітники і навіть весь сад. Чудово буде виглядати композиція, в якій використані різні відтінки одного кольору: двох-трьох кольорова або поліхромна, строката.

Не менше значення має час цвітіння різних рослин і його тривалість. Для клумб, бордюрів, рабаток потрібно підбирати або довго квітучі, або декоративно-листяні рослини або, як їх називають квітникарі, стабільно декоративні. У миксбордерах правило інше: тут рослини підбирають так, щоб вони, змінюючи один одного, цвіли в різний час і щоб з ранньої весни до пізньої осені в композиції постійно були квітучі рослини. Такий гармонійний квітник створити не так вже й просто. Тому, домагаючись бажаного результату, рослини доводиться не раз міняти.

Однорічники: додаємо яскравості

Додати кольору, яскравості, а також кожен рік міняти зовнішній вигляд вашого квітника можна за допомогою однорічних рослин, або однорічників. Найчастіше їх використовують для оформлення клумб, бордюрів, рабаток і килимових квітників. У рокарії для них залишають спеціальні «кишені» або використовують місця, які звільняються після викопування цибулинних квітів і деяких видів дворічників.

Однорічники представлені в дуже широкому асортименті – від мініатюрних лобелії і Лобулярія до таких «крупномірів», як кохіі, рицини, Клеомен і Перилла. Їх так багато видів, що підібрати їх можна для будь-якого стилю і типу квітників, будь то миксбордер в природному, природному стилі або партерна клумба. А нескінченне розмаїття рослин за забарвленням, зовнішнім будові, формі квіток і суцвіть, а також листя дасть вам можливість щороку міняти зовнішній вигляд свого квітника, додаючи в нього нові фарби.

Однорічні рослини висаджують у квітник влітку або навесні, але місце під них можна і потрібно готувати ще з осені. У жовтні очистіть квітники від втратили декоративність або загиблих однорічників. У грунт додайте компост або перегній, трохи калійних і фосфорних добрив, а якщо грунту кислі, то доломітове борошно або вапно. Землю потрібно скопати на весь штик лопати, перевернувши добрива вниз. Розбивати і культивувати грудки не треба – земля на зиму повинна піти з груднястою нерівною поверхнею.

Навесні, коли грунт досить просохне і прогріється, її потрібно знову скопати, вносячи комплексні або азотні добрива. Тепер уже землю потрібно культивувати, а коли підійде необхідний час, сприятливий для посадки тієї або іншої рослини, починають висаджувати однорічники.

Бордюри: п’ять причин створити їх

Навколо квітників необхідні бордюри. Для цього існує декілька причин:

бордюр перешкоджає проникненню в квітник трави з газону і бур’янів з ділянки;

завдяки бордюру з квітників не будуть «тікати» декоративні швидко розростаються рослини, врости в чагарник або в газон;

при розпушуванні землі і поливі квітника бордюр перешкоджає попаданню грунту на доріжки;

за допомогою бордюру можна ефектно змінити рельєф і форму квітника;

ну і найголовніше: охайно окантовані бордюром квітники виглядають набагато привабливішими і акуратніше.

А значить, якщо у вас навколо квітників не було бордюрів, зовсім не пізно все виправити. І осінь або весна – найкращий для цього час. При створенні бордюру можна використовувати самі різні матеріали – тротуарну плитку, цеглу, азбестові смуги. Але в садових центрах продаються спеціальні пластмасові смуги, які для цих цілей найзручніше. Вони можуть бути різних розмірів, товщини, кольору, гладкі або гофровані, загалом, на будь-який смак і необхідність.

Такі смуги потрібно вкопувати вертикально по периметру посадок. Верхній край повинен трохи, на пару сантиметрів, виступати над поверхнею грунту. За допомогою цих смуг можна розділити й сам квітник на сектори, в яких садять різні види рослин. Крім того, бордюри допоможуть ефектно змінити і рельєф квітника, піднімаючи різні сектори щодо інших.

Можна створити і природний бордюр. Для цієї мети існують спеціальні види рослин. Найбільше підходять для цього стабільно декоративні культури, низько-і середньорослі, які розростаються слабо. Бордюрні рослини слід садити, враховуючи їхні вимоги до освітленості. Підійдуть для цих цілей як однорічні, так і багаторічні культури. Дуже добре виглядає бордюр, який складений з одного компактного низькорослого виду. Грамотно підібраний бордюр здатний додати квітнику закінчений вигляд. Квіткове обрамлення прикрасить навіть далеко не ідеальну композицію.

Обмежуємо поширення агресивних рослин

При створенні квітника потрібно знати, скільки по часу можуть існувати спільно різні види рослин. Агресивні, що швидко розростаються однорічники, для міксбордерів використовувати не рекомендують: вони забивають інші культури, часто не в кращий бік міняючи квітник.

Є рослини, які можуть розповзати на всі боки довгі кореневища, тому тільки обрізати пагони у них недостатньо. Дуже швидко вони відростають знову. Відростки викопати теж не так-то легко. Часто вони вростають в інші рослини, і розділити їх буває дуже складно.

А тому при висаджуванні у квітник молочаю кипарисового, деревію, двукісточника тростинного, Анемона лісова, міскантусу сахароцветкового, манника великого і інших подібний рослин, потрібно обов’язково обмежити зону їхнього росту. Це можна зробити, вкопали по периметру в грунт металеву або пластмасову стрічку на глибину не менше тридцяти сантиметрів. Ще простіше посадити рослини в просторий контейнер з великими отворами в ньому або взагалі без дна, вкопати його в необхідному місці квітника так, щоб над поверхнею грунту трохи виступав верхній край.

Цибулинні: зміна декорацій

Створення цибулинного квітника починають з середини серпня, висаджуючи дрібноцибулинні і цибулинні рослини з цього часу і до середини жовтня. Такі з них, як нарциси, мускарі, рябчики, проліски можуть рости без пересадки і викопування багато років. Протягом чотирьох-п’яти років не викопують і сорти тюльпанів з груп Грейга, Ботанічні і Кауфмана. Такі види садять рядами або групами серед багаторічників.

Сорти тюльпанів, які вимагають щорічної викопки, можна висадити в спеціальні касети, в яких у дні є великі отвори. Це полегшує процес викопування рослин. Такі викопані касети з цибулинними до пожовтіння листя прикопують на городі, отримуючи якісні цибулини, здатні цвісти вже на наступний рік.

Різні сторони одного квітника

При створенні квітника потрібно робити упор на рослини, які декоративні протягом усього сезону: квітучі з літа до осені однорічники, злаки та хвойні рослини, що задають квітнику структуру. Можна додати малі архітектурні форми – вазони або статуї, які створять характер композиції або певний настрій. Такий квітник може стати ланкою, яка об’єднає різні частини саду.

Рекомендації

Планування і перепланування квітника вимагає ретельного підходу. Важливо враховувати найрізноманітніші фактори, як естетичні, так і ботанічні, виправляти зроблені помилки і не здійснювати нові.

Складіть список всіх недоліків, які ви хотіли б змінити в квітнику і проаналізуйте причини, чому він був недостатньо декоративним.

Відзначте в списку загиблі рослини і позначте можливі причини їх загибелі.

Напишіть список рослин, які ви хотіли б бачити у своєму квітнику, враховуючи особливості екології вашої ділянки.

Проаналізуйте, як впишуться нові рослини в існуючий квітник, виходячи з розмірів, терміну цвітіння і типу листя.

Leave a Comment