М`ягкотіла черепаха.

 Єдина м’якотіла черепаха, що мешкає в нашій країні. У нас її зазвичай називають просто далекосхідної або м’якотілої черепахою.
Дуже плоский, злегка подовжений панцир китайського трионикса довжиною до 30 см і покритий зверху поздовжніми рядами дрібних горбків. З віком форма панцира помітно змінюється – у молодих він майже цілий і порівняно високий, а у дорослих стає яйцевидною, злегка розширеним ззаду і сильно сплощеним. Шкіра на панцирі з віком стає більш гладкою. Зверху тріонкіс забарвлений в зеленувато-бурий колір з дрібними жовтими плямами, а знизу – в світло-жовтий.
У нашій країні китайський трионікс водиться на Далекому Сході на південь від Комсомольська-на-Амурі і на захід до гирла річки Сунгарі. Всюди ця черепаха стала рідкісна, і включена в Червону книгу СРСР.
За межами нашої країни трионікс звичайний в Східному Китаї, Кореї, Японії, а також на островах Хайнань, Тайвань і навіть на Гавайських. Очевидно, на віддалені від материка острова черепах завезли мореплавці, які брали їх з собою в якості провіанту.
Китайський трионікс населяє великі і дрібні річки і озера в місцях з мулистим або піщаним дном, розрідженій підводною рослинністю і пологими берегами, де можна вилазити для прийому сонячних ванн. Велику частину часу черепаха проводить у воді, тут вона чудово плаває і пірнає, але на суші її руху при небезпеці також швидкі й спритні, так що захопити її на березі зненацька дуже важко. При найменшій тривозі черепаха блискавично кидається в воду і пірнає на дно, де і закопується в мул. Донний мул або пісок служить трионикс як рятівним притулком, так і зручною засідкою під час полювання. Виставивши одну голову, черепаха терпляче чекає, коли повз пропливе риба або інша дрібна тварина. Миттєвим кидком голови вона схоплює видобуток, і вирватися з її залізних щелеп неможливо.
Раціон черепахи становлять риби, молюски, водні ракоподібні, комахи і черв’яки. У пошуках риби трионикс нерідко відвідують рибальські верші і обстежують мережі, чим, природно, збуджують ненависть рибалок. Трионікс полюють в нічний час, коли тварини не сидять в засідці, а інтенсивно обшукують свою мисливську ділянку.
Зимують черепахи на дні водойм, зариваючись глибоко в мул. У квітні – травні вони відновлюють активне життя і незабаром ж приступають до розмноження. З Кінця травня по серпень самки відкладають яйця, причому кожна особина робить це 2 – 3 рази протягом сезону. Знайшовши на піщаному березі недалеко від води добре прогрівається місце, черепаха викопує задніми ногами округлу ямку глибиною 15 – 20 см. У неї самка поміщає від 20 до 70 круглих білих яєць діаметром 2 см. Через півтора – два місяці з яєць виводяться крихітні черепашки з яскраво-оранжевим забарвленням черевця.
І в Китаї, і в Японії трионікс ловлять і вживають в їжу, причому м’ясо їх цінується дуже високо. Ловлять їх найчастіше на вудку або острогою.

Дивовижний світ природи. На даному відео представлена одна із дивовижніших черепах.

Підготувала:

Студентка БП-42 групи

Мельник Мар`яна

1 коментар

Leave a Comment