Кров, її функції і будова. Форменні елементи крові.

Кров, рідина, що циркулює в кровоносній системі і переносить гази і інші розчинені речовини, необхідні для метаболізму або утворюються в результаті обмінних процесів. Кров складається з плазми (прозорої рідини блідо-жовтого кольору) і зважених у ній клітинних елементів. Є три основних типи клітинних елементів крові: червоні кров’яні клітини (еритроцити), білі кров’яні клітини (лейкоцити) та кров’яні пластинки (тромбоцити).
Червоний колір крові визначається наявністю в еритроцитах червоного пігменту гемоглобіну. В артеріях, по яких кров, що надійшла в серце з легких, переноситься до тканин організму, гемоглобін насичений киснем і пофарбований у яскраво-червоний колір; у венах, по яких кров притікає від тканин до серця, гемоглобін практично позбавлений кисню і темніше за кольором.
Кров – досить в’язка рідина, причому в’язкість її визначається змістом еритроцитів і розчинених білків. Від в’язкості крові залежать значною мірою швидкість, з якою кров протікає через артерії (полуупругіе структури), і кров’яний тиск. Плинність крові визначається також її щільністю і характером руху різних типів клітин. Лейкоцити, наприклад, рухаються поодинці, в безпосередній близькості до стінок кровоносних судин; еритроцити можуть переміщатися як окремо, так і групами на зразок покладених у стопку монет, створюючи аксіальний, тобто концентрується в центрі судини, потік.
Об’єм крові дорослого чоловіка становить приблизно 75 мл на кілограм ваги тіла; у дорослої жінки цей показник дорівнює приблизно 66 мл. Відповідно загальний обсяг крові у дорослого чоловіка – в середньому близько 5 л; більше половини обсягу становить плазма, а інша частина припадає в основному на еритроцити.

Leave a Comment