Корінь: поняття, види та функції. Видозміни кореня.

Корінь: поняття, види та функції. Видозміни кореня.
Корінь – вегетативний орган з необмеженим ростом, який забезпечує закріплення рослин у субстраті, поглинання і транспорт води та розчинених у ній мінеральних речовин та продуктів життєдіяльності ґрунтових мікроорганізмів і коренів інших рослин.

Картинки по запросу рослина з коренем
У переважної більшості вищих рослин корені добре розвинені і розміщуються в ґрунті, а в деяких рослин – у воді (наприклад, у ряски) і повітрі (наприклад, в орхідей). Є серед вищих рослин і такі, у яких корені відсутні (наприклад, у таких рослин-паразитів, як повитиця, петрів хрест).
Коренева система – сукупність усіх коренів рослини.
За формою розрізняють 3 типи кореневих систем: стрижнева, мичкувата і змішана.

Картинки по запросу типи кореневих систем
Стрижнева коренева система це система коренів, яка має добре розвинений головний корінь, від якого відходять бічні (у дводольних рослин).
Мичкувата коренева система – це система додаткових коренів, які пучком ростуть від основи стебла (в однодольних рослин, а з дводольних – у жовтецевих та подорожникових).
Змішана коренева система – це система коренів, у якій можна виділити добре розвинений головний корінь з бічними та численні додаткові корені на нижній частині стебла. Наприклад, є у рослин, які людина підгортає при вирощуванні (у капусти, помідорів, соняшника).
У зв’язку з пристосуванням рослин до зростання у різних умовах навколишнього середовища, у них з’явилися видозміни кореня.
До основних видозмін кореня належать:
Коренеплід — складний видозмінений орган; в його утворенні беруть участь основа головного кореня і основа стебла головного пагона. Частка кореня і стебла у коренеплодів різних рослин неоднакова: у моркви значно переважає корінь, у столової моркви — стебло. Коренеплід виконує запасаючу функцію.

Картинки по запросу коренеплід
Кореневі бульби — потовщені додаткові корені (весь корінь — у пшінки жовтецевої або його частина — у любки дволистої). Вони виконують запасаючу функцію та інколи — функцію розмноження.

Картинки по запросу кореневі бульби жоржини

Корені опорні — додаткові корені, що утворюються на гілках дерева. Вони ростуть вниз, а досягнувши грунту, заглиблюються в нього (фікус бенгальський).
Корені опорні — ходульні, відходять від нижньої частини стебла і служать додатковою опорою ( кукурудза).

Картинки по запросу опорні корені
Корені опорні — причіпки (наприклад, у плюща), які забезпечують утримання пагона на вертикальній поверхні: стіні, стовбурі іншої рослини.
Повітряні корені епіфітів (рослин, що поселяються на інших рослинах і використовують їх як опору) всмоктують вологу і розчинені в ній речовини з повітря (представники родини орхідей, ананасових).

Картинки по запросу повітряні корені
Корені-присоски, що поглинають поживні речовини з тканин іншої рослини. Такі корені властиві рослинам- паразитам, що живуть за рахунок інших рослин, на яких паразитують (вовчок). Такі корені є й у напівпаразитів (дзвінець, перестріч).

Leave a Comment