Клітинна оболонка

КЛІТИННА ОБОЛОНКА — зовнішній скелет рослинної клітини. Наявність клітинної оболонки – істотна ознака, що відрізняє рослинну клітину від тваринної.

Функції клітинної оболонки:

  • Захисна (захищає протопласт від різних ушкоджень);
  • Забезпечує клітинам механічну міцність і опору;
  • Бере участь в осмотичних властивостях клітини, обмежуючи розтягнення протопласта;
  • Транспорт води і розчинених у ній речовин.

Будова клітинної оболонки

Основними речовинами клітинної оболонки є вуглеводи (целюлоза, геміцелюлоза, пектини), білки і вода. Целюлоза – обов’язковий компонент стінок усіх рослинних клітин. Вона утворює каркас, тобто кістяк, клітинної оболонки. Геміцелюлоза, пектини і білки складають матрикс оболонки, який оточує целюлозний каркас. Вода в клітинній оболонці відіграє роль розчинника і забезпечує транспорт речовин через клітинну стінку.

   Фізико-хімічні видозміни клітинної оболонки.

Фізико-хімічна видозміна Характеристика
Здерев’яніння або лігніфікація Найпоширеніша видозміна оболонок клітин вищих рослин, які закінчили ріст. Вона відбувається при нагромадженні лігніну. Надає клітинній оболонці твердості та міцності. Клітини з здеревянілими стінками відмирають. Здеревяніння зазнають насамперед механічні тканини і провідна система ксилеми.
ОкорковінняВідбувається при нагромадженні в клітинних оболонках суберину. Такі стінки стають непроникними для води та газів, вміст клітин відмирає. Корковіють стінки клітин покривних тканин.
КутинізаціяЦе відкладання у клітинній оболонці жироподібної речовини кутину. Формується плівка – кутикула, яка захищає листки і молоді стебла від зайвого випаровування.

А зараз пропоную переглянути відео на англійській мові про особливості будови та структуру клітинної оболонки.

Leave a Comment