Кава: щоденна залежність чи потреба?

  

Кава відноситься до тих напоїв, які люблять і п’ють майже всі. Більшість людей починають свій день з чашечки кави, а деякі п’ють її впродовж всього дня. Чи небезпечно це? І, взагалі, чи настільки шкідлива кава, як багато хто вважає? А може від кави більше користі, ніж шкоди?

Важко визначити, де вперше з’явився цей напій, але існує думка, що його почали пити в провінції Ефіопії Кафа – звідси й походить назва.

За свою більш ніж тисячолітню історію кава обійшла всі країни і континенти, побувавши на сніданках як у сильних світу цього, так і простих обивателів. У 1995 році кава стала найпопулярнішим напоєм в світі. Більш ніж 400 мільярдів чашок випивається щорічно. Більш того, це – товар, що стоїть другим у світі після нафти.

Зараз існують безліч суперечок про те, наскільки шкідливий цей напій і чи є якась користь у його вживанні. Деякі вчені вважають, що він шкідливий тільки жінкам, інші ж вважають, що кава в помірних дозах дуже корисна. Сьогодні я хочу розповісти вам все про каву, принаймні те, що знаю сама.

Кава – це наркотик?

Головне, в чому звинувачують каву – це в можливості виникнення наркотичної залежності від неї. Багато лікарів дотримуються думки, що кофеїн – це наркотик, який може викликати серйозну психологічну і фізичну залежність. Інші вважають, що каву можна порівнювати з шоколадом. І кава, і шоколад збільшують рівень гормону щастя – серотоніну, який діє на центри задоволення в головному мозку.  Однак до категорії наркотичних речовин каву віднести все ж не можна. Лікарі вважають, що будь-які наркотики повинні володіти трьома властивостями: викликати звикання (тобто для досягнення ефекту, дозу потрібно постійно збільшувати), а також психологічну та фізичну залежність. Кава ж задовольняє лише одному з цих вимог: вона дійсно може викликати фізичну залежність (при повній відмові від кави у багатьох спостерігається головні болі, сонливість, загальмованість, розсіяність, дратівливість і нудота).  Але ці явища швидко минають, а тому припинити пити каву можна в будь-який момент.

Що занадто – то не здраво!

І все ж абсолютно нешкідливим напоєм каву назвати не можна. Лікарі не рекомендують її пити людям з ішемічною хворобою серця та атеросклерозом. Не рекомендується вона і при захворюваннях нирок, а також при підвищеній збудливості, безсонні, гіпертонії і глаукомі. Крім того, не варто пити каву дітям і літнім людям. Якщо 2 чашки кави в день можуть зняти втому, поліпшити увагу, збільшити швидкість реакції і фізичну витривалість, то великі дози (для кожної людини вони свої), навпаки, викликають підвищену дратівливість і нервозність.

Кава і серце.

Багато вчених стверджують, що зловживання кавою може істотно збільшити ризик серцевих захворювань. Так, якщо ви випиваєте в день більше 6 чашок кави, то ризик серцево-судинних захворювань збільшується у вас на 71%.

Кава і тиск

Якщо у вас підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), то кавою вам краще не зловживати. Але ось чи може кава підвищити тиск у здорової людини? Хоча цей факт поки залишається спірним, мабуть, підвищитися воно все ж може. Але лише на короткий час, та й то лише з непривички. У тих, хто постійно п’є каву, цей ефект зникає.

Чи допомагає кава думати?

Молекула кофеїнуБільшість вчених сходяться на тому, що кава дійсно може підвищити працездатність, зняти втому і стимулювати розумову діяльність. За все це відповідає кофеїн, який покращує кровопостачання головного мозку. У чашці кави його зміст приблизно 90-150 мг. Крім того кофеїн знижує апетит і збільшує загальний обмін речовин, що сприяє розпаду жирової тканини.

Leave a Comment