Насінина — це вкритий шкіркою зародок рослини із необхідним для його розвитку запасом речовин. До складу будь-якої насінини входить насінна шкірка, зародок і запас поживних речовин.
Насінина (рис. 1) розвиваєгься із насінного зачатка квіткових рослин після подвійного запліднення. Покриви зачатка насінини перетворюються на шкірку» в якій залишається отвір. Ендосперм розростається і живить зародок, який розвивається після запліднення яйцеклітини.
Зародки одних квіткових рослин (пшениці, кукурудзи, цибулі, тюльпана) мають лише одну сім’ядолю (Рис.2), інших (гороху, квасолі, капусти, яблуні, соняшнику) – дві ( Рис.3)
Проростання насіння
Щоб прорости насінині, як правило, необхідний певний період спокого. А умовами проростання є достатня вологість, доступ повітря для дихання, оптимальна для даного виду рослини температура (горох, морква — від 1-2 °С, огірок, перець — від 10 °С).
Першою помітною ознакою початку проростання є набрякання насінини, посилюється дихання і збільшується потреба в кисні. Під час проростання розтягується підсім’ядольне коліно. Воно виштовхує через розрив шкірки зародковиб корінець. З цього моменту зародок перетворюється на проросток. Корінь відразу починає рости вглиб, закріплює молодий проросток в ґрунті і забезпечує його водою. У рослин із надземними сім’ядолями підсім’ядольне коліно сильно видовжується, вигинається петлею, потім розпрямляється і виносить сім’ядолі на поверхню ґрунту.
Leave a Comment
Щоб відправити коментар вам необхідно авторизуватись.