Будова насінини однодольних та дводольних рослин

Насінина — це вкритий шкіркою зародок рослини із необхідним для його розвитку запасом речовин. До складу будь-якої насінини входить насінна шкірка, зародок і запас поживних речовин.

Насінина (рис. 1) розвиваєгься із насінного зачатка квіткових рослин після подвійного запліднення. Покриви зачатка насінини перетворюються на шкірку» в якій залишається отвір. Ендосперм розростається і живить зародок, який розвивається після запліднення яйцеклітини.


Рис.1.Схема будови насінини однодольних та дводольних рослин

Зародки одних квіткових рослин (пшениці, кукурудзи, цибулі, тюльпана) мають лише одну сім’ядолю (Рис.2), інших (гороху, квасолі, капусти, яблуні, соняшнику) – дві ( Рис.3)

Рис.2 Насінина пшениці
Рис.3. Насінина квасолі

Проростання насіння

Щоб прорости насінині, як правило, необхідний певний період спокого. А умовами проростання є достатня вологість, доступ повітря для дихання, оптимальна для даного виду рослини температура (горох, морква — від 1-2 °С, огірок, перець — від 10 °С).

Першою помітною ознакою початку проростання є набрякання насінини, посилюється дихання і збільшується потреба в кисні. Під час проростання розтягується підсім’ядольне коліно. Воно виштовхує через розрив шкірки зародковиб корінець. З цього моменту зародок перетворюється на проросток. Корінь відразу починає рости вглиб, закріплює молодий проросток в ґрунті і забезпечує його водою. У рослин із надземними сім’ядолями підсім’ядольне коліно сильно видовжується, вигинається петлею, потім розпрямляється і виносить сім’ядолі на поверхню ґрунту.

Leave a Comment