Бактерії – корисні чи шкідливі ?

До найпростіше побудованих організмів, які можна бачити лише за великого збільшення під мікроскопом, належать бактерії.

Бактерії – цілий домен організмів, що налічує понад 10 000 видів. Кожен вид унікальний і йшов своїм еволюційним шляхом, як наслідок виробив свої унікальні форми1451835516_photo_426 співіснування з іншими організмами. Одні бактерії пішли на тісну взаємовигідну співпрацю з людиною, тваринами та іншими істотами, – їх можна назвати корисними. Інші види навчилися існувати за рахунок інших, використовуючи енергію та ресурси організмів-донорів, – їх прийнято вважати шкідливими або патогенами. Треті пішли ще далі і стали практично самодостатніми, все необхідне для життєдіяльності вони отримують від навколишнього середовища.

Всередині людини, як і всередині інших ссавців, живе неймовірно велика кількість бактерій. У наших тілах їх в 10 разів більше, ніж всіх клітин організму разом узятих.

Серед них абсолютна більшість – корисні, але парадокс в тому, що їх життєдіяльність, їх присутність всередині нас – це цілком нормальне явище, вони залежать від нас, ми в свою чергу від них і при цьому ознак цієї співпраці ми ніяк не відчуваємо.

Інша справа – патогени, шкідливі бактерії, опинившись всередині нас їх присутність одразу стає помітною, а наслідки їх активності можуть стати дуже серйозними.

Підготувала: студентка 41 групи 

хіміко-біологічного факультету Гринчишин Юлія Іванівна

Leave a Comment