Цікаві факти про птахів

1. Людям на даний момент відомі 9800 видів пернатих, які живуть на Землі.
2. Найбільша кількість жовтків, коли-небудь знайдених в одному яйці, — дев’ять.
3. Щоб зварити яйце страуса круто його потрібно кип’ятити 2 години!
4. Єдиний в світі птах, у якого взагалі немає крил, це Ківі, який живе в Новій Зеландії.
5. Температура тіла птахів на 7-8 градусів вище ніж у людини. Так як птахи не можуть потіти, три чверті вдихуваного повітря птах використовує для охолодження.
6. Яйце колібрі найменше в світі. Цей птах також є найменшим птахом на всій планеті. Він більше схож на стрекозу, ніж на представника пернатих. Колібрі харчується тільки пилком квітів.
7. Пір’я птаха важать більше ніж його скелет.
8. Найбільші яйця в світі несли недавно винищені мадагаскарські птиці — епіорніси. Вага одного яйця становила 7,5-8 кг проти страусиного яйця вагою 1,65 кг. Зростання найбільшого виду епіорніси дорівнювало росту дорослого слона.
9. Серце птиці б’ється 400 разів на хвилину під час відпочинку і 1000 разів під час польоту.
10. Під час полювання сокіл сапсан може досягати швидкості більше 320 км / год.
11. Найбільший за розмірами птах у світі — страус, який має зріст від 2 м. Вони дуже швидко бігають і розвивають швидкість до 60 км / год. Вага цієї птиці складає більше 130 кг. Страуси розповсюджені в Австралії, Африці та Азії. Вони можуть навіть напасти на людину, якщо відчують загрозу для своїх пташенят.
12. Пінгвіни, страуси, казуари, ківі і додо не можуть літати.
13. Чому птахи літають у V-подібному ключі? Все це для економії енергії. Першою, як правило, летить найдосвідченіший і старший птах, який приймає все навантаження на себе. Позаду першої птиці з боків створюються два повітряні потоки в яких летять наступні члени зграї з меншими енерговитратами.
14. Всього в усьому світі існує 6 видів отруйних птахів. Більшість з них — п’ять видів — відносяться до дроздових мухоловок. Ще їх називають Пітах. Живуть ці істоти в Новій Гвінеї. Отруйні вони тим, що на тілі містять сильну отруту в світі під назвою батрахотоксин. Однак кількість, яка міститься на птаху, не здатна вбити людину і, при попаданні в дихальні шляхи, може визавть лише гострий напад кашлю.
15. Найбільш поширені птахи на землі це кури.
16. Найважчий по вазі птах з тих, які можуть літати, — це дудак і африканська дрохва. Остання водиться в Африці, дудак ж в Азії і Європі. Дрофа — майже теж, що і дудак. Ці два птахи досягають розмірів в 20 кілограм. Цю масу не просто утримати в повітрі, тому для зльоту їм необхідно розбігтися. Незважаючи на важкий підйом, політ у цих птахів надзвичайно гарний.
17. Найбільший представник пернатих, який вміє літати, — кондор. У нього розмах крил іноді досягає 3х метрів. Вага досить велика — близько 15 кг. Цьому гіганту непросто злетіти. Як і дудак, кондору необхідно добре розбігтися, і лише потім, сильно розмахуючи могутніми крилами, він може злетіти. Піднімається він на гігантські висоти — до 10 кілометрів вгору.
18. Птахи походять від динозаврів.
19. Найбільший розмах крил має мандрівний альбатрос. У 1965 моряки корабля «Елтанін» піймали самця альбатроса, коли пропливали між Австралією і Новою Зеландією. Розмах крила цього птаха склав неймовірну довжину — 3 метри 63 см. Альбатроси все життя харчуються тільки рибою, а їх великі крила дуже заважають при зльоті з води.
20. Птахи мають притуплене почуття смаку в порівнянні з іншими тваринами. Наука досі не може остаточно довести, що всі птахи мають нюх.
21. Форма дзьоба птиці прямо відповідає типу їжі, яку він вживає в дикій природі.
22. Імператорський пінгвін зрідка може голодувати навіть 9 тижнів, поки висиджує майбутнє потомство. Для нього зовсім не страшний холод до 50-60 градусів.
23. Самим «розумним» птахом можна назвати горобця, тому як у нього на 100 грам маси тіла припадає 4,37 грамів мозку, в той час, коли у коня — 0,1 г / кг, а у крокодила — не більше 0,007 г / кг.
24. Виявляється, що рожеві фламінго за своїм окрасом далеко не рожевого кольору. Цей незвичайний відтінок пера надають їм зелені водорості, які стають рожевого кольору під час перетравлювання.
25. Зоб самки і самця голуба виділяє справжнісіньке «пташине молоко».
26. У Південній Америці живуть дивовижні представники пернатого сімейства, що привертають увагу різних вчених ще з минулого сторіччя. Це гоаціани. Їх гнізда розташовані на гілках дерев біля води, пташенята ведуть дивний спосіб життя, який надзвичайно схожий за поведінкою стародавніх птахів. На кінчиках крил у них присутні кігтики, які допомагають їм підійматися на дерево, спираючись при цьому на хвіст. Якщо небезпека на небезпечно близькій відстані, гоаціани кидаються каменем вниз, потім в ширяючому польоті лавірують по лісу і сідають на водну гладь, використовуючи при цьому крила для пірнання, а ноги — в якості весел.
27. Чайки можуть пити солону воду, тому як у них гланди здатні фільтрувати сіль.
28. Качки, індички і кури можуть висиджувати яйця навіть під час транспортування гнізда в інше місце. Однак гуски насиджують тільки там, де побудували гніздо. Після переміщення гнізда в інше місце, гуска швидше за все відмовиться далі висиджувати яйця.
29. Якщо взяти і притиснути голову курки до підлоги і накреслити пряму від дзьоба, то курка впаде в гіпноз, вона буде постійно безперервно дивитися тільки на цю лінію, а час заціпеніння іноді становить до півгодини. Деякі з учених пов’язують саме цю здатність з тим, що курки при наближенні загрози прикидаються мртвими.
Птахи, як і будь-які інші класи живих істот на планеті, мають масу незвичайних здібностей, які надзвичайно зацікавлюють нас, людей. Завдяки цій статті, ми сподіваємося, ви змогли трохи зануритися в цей прекрасний світ пернатих і дізналися багато нового і цікавого.

ФотографіяФотографія

Фотографія

Фотографія

Leave a Comment