Різноманітність птахів

У класі Птахи виділяють 3 надряди: Безкілеві (Безкільові), Пінгвіни і Кілегруді та 28 рядів.

Надряд Безкілеві об’єднує близько 10 видів сучасних птахів, які втратили здатність до польоту і пересуваються за допомогою довгих масивних задніх кінцівок. Крила короткі недорозвинені (страуси) або рудиментарні (ківі). Птахи виводкові. Представники: страус африканський, страус американський, або нанду, страус австралійський, або ему, ківі. Поширені у степах і напівпустелях Австралії, Нової Зеландії, Африки, Південної Америки.

Африканський страус

Надряд Пінгвіни об’єднує 18 видів прибережних птахів, поширених у південній півкулі (від берегів Антарктиди до 30° південної широти) і пов’язаних з холодними океанічними течіями. Пінгвіни втратили здатність до польоту і набули пристосувань до плавання і пірнання. Тіло обтічне, вкрите лускоподібним оперенням. Крила перетворені на ласти; задні кінцівки відсунені назад. Найбільший пінгвін — імператорський – має масу до 40 кг.

Імператорський пінгвін

Надряд Кілегруді птахи — найчисельніша група сучасних птахів, які мають кіль та справжні крила.

Ряд Горобцеподібні — найчисельніший ряд птахів (понад 5 тис. видів). Поширені по всій земній кулі, крім Антарктиди. Різноманітні за розмірами та способами живлення нагніздні птахи. Ноги чотирипалі (три пальці спрямовані вперед і один назад). Представники: синиця велика, горобець хатній, ластівка міська, ворона сіра тощо.

Ряд Гусеподібні об’єднує водоплавних птахів (понад 150 видів) великих та середніх розмірів із довгою шиєю і короткими ногами. Мають щільне оперення з добре розвиненим пухом, плавальні перетинки між пальцями ніг. Представники: гуска сіра, лебідь-шипун, крижень, шилохвіст тощо.

Ряд Куроподібні. Птахи великого та середнього розмірів. Тіло компактне, крила короткі й широкі, ноги сильні, з довгими, злегка зігнутими кігтями, пристосованими для добування корму. Близько 250 видів. Представники: куріпка сіра, тетерук звичайний, глухар звичайний, дика банківська курка, індик тощо.

Ряд Лелекоподібні об’єднує великих і середні птахів (близько 120 видів) з довгими ногами і шиєю, з гострим міцним дзьобом. У насиджуванні та вихованні пташенят беруть участь обидві статі. Представники: лелека білий, або чорногуз, лелека чорний, чапля сіра, чапля біла тощо.

Ряд Соколоподібні об’єднує птахів (понад 270 видів), пристосованих до хижацького способу життя: із сильним, коротким і загнутим дзьобом, короткими чотирипалими лапами з довгими, гострими і загнутими кігтями. Представники: боривітер звичайний, яструб великий, шуліка чорний, канюк звичайний, орел степовий тощо.

Ряд Дятли об’єднує птахів (близько 380 видів), що пристосувалися до життя на деревах. Гнізда влаштовують у дуплах, які видовбують самі. Представники: великий строкатий дятел, зелений дятел, чорний дятел, або жовна, крутиголовка тощо.

Підготувала студентка групи БП-41 Козбур Анастасія за матеріалами відкритих джерел.

Leave a Comment