Обережно Е-числа!

Застосування Е добавок у виробництві харчових продуктів регламентовано законом України . Однак існуючі норми є умовними, оскільки вони не враховують і не визначають, яку кількість продукту можна з’їсти, щоб не отримати шкоди для здоров’я.

Крім того, у в Україні майже не  проводиться контроль за виробництвом продуктів харчування, у зв’язку із чим на ринок надходить неякісна продукція.

У цей час існують дані про шкоду багатьох Е добавок. Наприклад, харчовий барвник кармін широко застосовується в харчовій промисловості для фарбування продуктів у рожевий або червоний колір, однак ця речовина викликає в багатьох людей алергію.

Підсилювач смаку глютамат натрію (Е 621) приводить до руйнування сітківки ока. Тим часом він присутній в багатьох продуктах — таких, як м’ясні, рибні і соєві напівфабрикати, чіпси, снеки, сухарики, соуси, приправи, бульйонні кубики, супи і інші блюда швидкого готування. Він підсилює, «пожвавлюючи», майже зниклий запах або смак, а також може надавати їжі новий смак або аромат.

Глютамат натрію використається в Східній Азії. Медики вважають, що саме тому в східно-азіатських країнах розповсюджений особливий вид глаукоми, що характеризується постійним внутрішньоочним тиском.

Тим часом Е добавки викликають уповільнення розкладання алкоголю в крові і заважають засвоєнню організмом багатьох мінеральних речовин, що може стати причиною розвитку серцево-судинних захворювань.

Е добавки  можна розділити на кілька категорій:

  • Заборонені Е добавки — (103, 105, 111, 125, 126, 130, 152;)
  • Небезпечні Е добавки—  (102, 110, 120, 124, 127;)
  • Консерванти і эмульгатори, що сприяють виникненню ракових захворювань.- (103, 105, 130, 131, 142, 210, 211, 212, 213, 215, 214, 216, 217, 240, 330, 447)
  • Ємульгатори, шкідливі для шкіри — (230, 231, 232, 238)
  • Е добавки, що приводять до виникнення висипки —  (311, 312, 313)
  • Консерванти і эмульгатори, здатні викликати розлад шлунка —  (320, 221, 222, 223, 224, 225, 226; 322, 338, 339, 340, 341, 311, 407, 450, 461, 462, 463, 464, 465, 466)
  • Е добавки, здатні викликати порушення тиску — (250 і 251)
  • Е добавки, що підвищують рівень холестерину в крові — (320 і 321)
  • Е добавки, що викликають алергію — (230, 231, 232, 239, 311, 312, 313)
  • Е добавки, здатні викликати хвороби печінки – ( 171, 172, 173, 320, 321, 322)
  • підозрілі Е добавки – (104, 122, 141, 150, 171, 173, 180, 241, 477)

Найнебезпечнішими для людини і забороненими харчовими добавками є:

  • цтрусовий червоний барвник (Е 212);
  • червоний амарант (Е 123);
  • консервант формальдегід (Е 240);
  • бромат калію (Е 924а) — улучшитель борошна і хліби;
  • бромат кальцію (Е 924) — улучшитель борошна і хліби;
  • алюміній (Е 173) — барвник.

Важається, що самими шкідливими для здоров’я є Е добавки, що мають індекс Е 200-І283. Ці Е добавки мають канцерогенні властивості.

Однієї з найбільше часто застосовуваних харчових добавок є трансгенний підсолоджувач аспартам.

Аспартам використається практично у всіх жувальних гумках, газованих напоях, дієтичних напоях, деяких продуктах для діабетиків, замінниках цукру, м’ятних цукерках, варенні, кефірі , томатному соусі, дитячих вітамінах і ліках. Цей підсолоджувач позначається індексом Е951 (фенілаланін).

У цей час аспартам є присутнім більш ніж в 50% продуктів. Тим часом відзначаються випадки скарг людей, що часто вживають замінник цукру на основі аспартаму, на часту втрату свідомості. Подібні випадки, що представляють небезпеку для життя людини, мають численне підтвердження.

Однак препарат Е 951 так і не заборонений. Його можна використати в будь-яких продуктах харчування, у тому числі і у дитячому харчуванні.

Шкода людському організму приносить фенілаланін, джерелом якого є аспартам. Ця речовина може привести до порушення гормонального балансу. Із цієї причини продукти, що містять аспартам особливо небезпечні для дітей, вагітних жінок, діабетиків, людей, що страждають ожирінням і іншими захворюваннями, пов’язаними з порушенням обміну речовин. Але ж саме ці групи людей найчастіше і є споживачами продукції, що містить генетично модифікований підсолоджувач аспартам.

Ефект шкідливого впливу аспартаму на організм людини проявляється не відразу. Фенілаланін має здатність накопичуватися в організмі протягом деякого часу, і лише потім викликати розвиток хвороби. Досвіди, проведені на тварин, показують канцерогенність аспартаму.

У цей час список хвороб, розвиток яких може викликати аспартам, усе збільшується: пухлина мозку, базедова хвороба, склероз, епілепсія, діабет, розумова відсталість, хвороба Паркінсона і навіть туберкульоз. Варто також відзначити, що серед замінників цукру найбільш шкідливий сахарин.

Купуючи продукти, рекомендується уважно вивчити етикетку. Якщо в продукті  лише Е-компоненти  харчові добавки, вживання такого продукту шкідливо для здоров’я.

Leave a Comment