Біоритми людини і пташина класифікація Хільдебрандта

Відомо, що Бальзак любив працювати  вночі. Моцарт написав знамениту увертюру до опери “Дон Жуан” за одну ніч. А, наприклад, Суворов і Наполеон зі сходом сонця вже були на ногах. Залежно від ходу внутрішнього годинника конкретної людини вчені співвідносять її з одним з трьох видів пернатих.

Багато чинників, що визначають фізичну і розумову працездатність, систематично змінюються протягом дня. У звичайних умовах ці ритми часто “маскуються” зовнішніми впливами, тому в більшості експериментів по виявленню ритмів обстежуваного повністю ізолюють від довкілля.

Такі досліди показали, що внутрішній “циркадний” ритм синхронізований з 24-годинним добовим циклом за допомогою зовнішніх “ведучих” (задаючих ритм) чинників різного характеру. Систематичні дослідження змін працездатності протягом доби в умовах роботи або в лабораторних тестах дозволили виявити значні варіації не лише від однієї людини до іншої, але також залежно від виникаючих потреб.

У зв’язку з цим, всіх людей по динаміці працездатності можна умовно поділити на три категорії: “голуби”, “сови” і “жайворонки”.

* – Близько 20% населення складають “сови”. В ранкові години їх психофізіологічні функції ще загальмовані. Самопочуття, працездатність, настрій в першій половині дня по
ступово покращуються і досягають
свого піку в другій половині дня. Представники цього типу людей найефективніше працюють у вечірній і навіть нічний час.

* – Приблизно половина людей відноситься до “голубів”, або аритміків. Вони легко пристосовуються до будь-якого режиму праці, тобто добре працюють у будь-який час доби, коли це потрібно.

* – А останні 30% можна віднести до “жайворонків”. Вони рано встають, краще всього себе відчувають та ефективніше працюють саме в першій половині дня.

Точно встановити, хто ви: “голуб”, “сова” або “жайворонок”, вам допоможе тест німецького вченого Хільдебрандта. Вранці відразу після пробудження виміряйте частоту серцевих скорочень (ЧСС) і число вдихів. Якщо відношення ЧСС до вдихів дорівнює приблизно 4:1, то ви “голуб”, якщо 5:1 або 6:1, то ви “жайворонок”. Збільшення частоти вдихів і зменшення співвідношення ЧСС до вдихів характерний для “сов”.
Якщо вас дійсно зацікавила ця тема, більше інформації ви зможете знайти за цим посиланням https://www.youtube.com/watch?v=RdxqjdfKK88.

Leave a Comment